Index Vakbarát Hírportál

A teljes Erzsébet hidat lezárták a tüntetők, népszavazást indítana a Kutya Párt

2022. július 15., péntek 18:33 | aznap frissítve

Békésen zajlott a Kétfarkú Kutya Párt pénteki tüntetése az Erzsébet hídon.

„Ma 18 órakor bejelentjük, hogy bejelentünk valamit” – közölte sajtóközleményében és Facebook-oldalán a Kétfarkú Kutya Párt, utalva a péntek esti tüntetésre, amelyet a tegnapihoz hasonlóan az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez szerveztek. Mint csütörtökön elhangzott: a párt arra készül, hogy mindennap elfoglalja a hidat.

A Legyen minden jobb című eseményen ma koncertekkel készülnek, továbbra is várják a civil felszólalókat a színpadon, és a tegnapi hídfoglaló pikniken elhagyott talált tárgyak tulajdonosait is várják.

A demonstráció békésen zajlott, rendbontás nem történt, alább összefoglaltuk az este legfontosabb eseményeit.

22:20 

Többen elindultak haza, akik maradnak, azok iszogatnak, beszélgetnek. Csendes zenés, beszélgetős piknikké alakult a demonstráció az Erzsébet hídon, amely hivatalosan éjfélig tart, de a szervezők azt írták, akinek van kedve, maradhat. 

A Kétfarkú Kutya Párt pénteken másodszor szervezett tüntetést a hídra, ahol bejelentették, hogy rezsivédelmi népszavazást kezdeményeznek.

22:10

Jelvényeket és pólókat lehet készíttetni a helyszínen, a színpad mellett pedig egy fodrász felajánlására, az ingyenes hajvágásra is folyamatosan érkeznek. 

22:00

Folytatódik a koncert, ezúttal gitár hangjaira piknikeznek a jelenlévők.

21:50

Civilek szólalnak fel a színpadon, a saját helyzetükről beszélnek. Már nemcsak a „katatörvény" a téma, hanem a rezsicsökkentés változásai is. „Maradjatok, tartsatok ki, hamarosan a vidék is csatlakozik hozzátok!” – mondta az egyik szónok. 

21:20

Vonulás most biztos nem lesz, az étekfutárokból is kevesebben jelentek meg az Erzsébet hídon, jelentette az Index tudósítója fél tíz táján. A hidat teljes egészében lezárták, nincs autóforgalom, a buszok a Szabadság hídon közlekednek Buda és Pest között. 

20:50

A Kétfarkú Kutya Párt hivatalosan is bejelentette, hogy rezsivédelmi népszavazást és rezsivédelmi konzultációt indít. A népszavazáson két kérdést kívánnak feltenni:

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági felhasználó által a villamos energiáért fizetendő egyetemes szolgáltatási árat az 1989. július 6-án alkalmazandó mértékkel megegyező hatósági árként határozza meg?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági fogyasztó által a földgázért fizetendő gázdíjat az 1989. július 6-án alkalmazandó mértékkel megegyező hatósági árként határozza meg?

A konzultációs kérdőíven pedig hét kérdés szerepel.

20:40

Lassan megtelik a híd, szól a zene, néhányan piknikeznek, és a színpad mellett egy sárga csekket is rituálisan elégettek a résztvevők.

20:25

„Legyen minden ingyen”

– mondta az Indexnek adott videointerjúban Kovács Gergely, az MKKP társelnöke, aki arról is beszélt, hogy népszavazási kezdeményezést indítanak, mégpedig azért, hogy a rezsiárakat az 1989-es szintre, vagyis a Kádár János halálának évében érvényes árakra vigyék. Kovács Gergely szerint a népszavazáshoz szükséges aláírások össze fognak gyűlni, hiszen ez minden magyar érdeke.  

20:20

Módosított útvonalon járnak a buszok az Erzsébet híd – Szabad sajtó út – Kossuth Lajos utca útvonalon – tájékoztatott Facebook-oldalán a BKK.

20:10

„Tíz perc, és behúzzuk a teljes hidat"

– mondta a színpadon egy szervező, majd elkezdődött a koncert. A demonstrálók folyamatosan érkeznek a hídra, egyelőre csak a Pestről Budára tartó sávokat foglalták el a jelenlévők, a másik két sávon kétirányú az autós forgalom, és viszonylag zavartalanul haladhatnak az autósok és a tömegközlekedési eszközök.

20:05

Hajvágást ajánlott fel egy szimpatizáns, aki elmondta: nem katás vállalkozó, de szolidaritást vállal, és lehet nála jelentkezni hajvágásra a helyszínen.

19:50

A színpad mögött egy faszerkezetre molinót feszítettek ki, amit alá lehet írni, a bevállalósabbak rajzolhatnak is.

19:35

Hodász András atya civilben, sörrel a kezében érkezett a rendezvényre.

19:30

Tegnap Márki-Zay Péter, ma eddig Varjú László, a DK országgyűlési képviselője jelent meg a demonstráción. A politikus magára is ragasztott egy MKKP-s „Legyen minden jobb!” feliratú matricát.

19:20

Egyre többen érkeznek az Erzsébet hídra. Birtokba vették a demonstrálók a híd Pestről Budára tartó sávjait. A másik két sávba terelték a rendőrök a forgalmat. 

19:05

Még mindig nincsenek elegen a demonstrálók ahhoz, hogy birtokba vegyék az úttestet. Többen próbáltak lelépni a járdáról, ezért rendőrsorfal állt fel a járdaszigethez. A hídon zavartalan az autós forgalom, a tömegközlekedésben sem okoz fennakadást jelenleg a demonstráció. 

18:55

Kiderült: ma is lesz ingyensör, több rekesszel készülnek a szervezők. A sörszállítás folyamatban. 

18:45

Terepszemlét tartottak a helyszínt biztosító rendőrök, de úgy ítélték meg a létszámból, hogy továbbra sem lehet lelépni a járdáról, ehhez még nincsenek elegen a rendezvényen. Szól a zene, és elkezdődött a színpadként is szolgáló buliszekér technikai felszerelése.

18:25

A rendőrök megkérték a szervezőket, hogy álljanak előbbre a szélső sávban parkoló autójukkal. Az MKKP társelnökei ezt nem tudták megtenni (Kovács Gergely egy sörrel állt már a kezében) ezért az egyik jelen lévő demonstráló segített nekik végül. Egyelőre egyetlen sáv sincs lezárva. A demonstrálók akkor léphetnek le az útra, ha elérik a 150 főt. Közben megérkezett a buliszekér is.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok