Index Vakbarát Hírportál

Lángra kaphatnak az erdők Budapest környékén is

2022. július 20., szerda 14:45

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt 65 ezer hektár erdőterület csaknem egészét érinti az aszály; a rendkívüli szárazság és a nagy meleg jelentősen fokozza az erdőtüzek kockázatát.

A Pilisi Parkerdő Zrt. az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hogy az ország egész területén – így a Budai-hegységben, a Pilisben, a Visegrádi-hegységben, a Gödöllői-dombságban is – tűzgyújtási tilalom van érvényben, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A rendkívüli helyzetben a parkerdő tűzőrséget is szervezett, munkatársai fokozott figyelemmel járőröznek a területen, de a látogatók segítségére is szükség van, ezért azt kérik, hogy a rendkívüli helyzetben mindenki fokozott figyelemmel járja az erdőt és

a tűz legapróbb jelére értesítsék a tűzoltóságot,

lehetőleg a helyszín pontos megjelölésével.

Kitértek arra is, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint az év első felében több mint tizenegyezer alkalommal riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzhöz.

Ezek jelentős része erdőtűz volt, azt a terepviszonyok, a rossz megközelíthetőség, a vezetékes víz és a tűzcsapok hiánya miatt komoly kihívás oltani.

A Pilisi Parkerdő által kezelt budapesti erdőterületeken csak az elmúlt három napban három helyen kapott lángra az erdő: szombaton a Szépjuhászné közelében megközelítőleg ezer négyzetméteren, hétfőn az újpesti Farkaserdőben ugyanekkora területen, a Gyömrői út környékén viszont mintegy húsz hektáron tombolt erdőtűz

– áll a közleményben.

Mint megírtuk, egész Európában példátlan hőhullám tombol és egyre többen halnak bele a térségben dúló extrém melegbe. Egy szikra, felszálló parázs pedig hamar környezeti katasztrófát okozhat, emiatt Magyarországon július 2. óta már minden megyénkben tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Rovatok