Index Vakbarát Hírportál

Meggondolta magát Hegedüs Zsuzsa: végül is örül Orbán Viktor bécsi nyilatkozatának

2022. július 29., péntek 12:43

Mindazonáltal tartja magát a lemondásához, kipakol az irodájából.

A szociológust meggyőzte a miniszterelnök bécsi, rasszizmus elleni kiállása, így legújabb levelében azt írja: „büszke vagyok Rád”, a „segítségemre a továbbiakban is, az elmúlt húsz évhez hasonlóan, számíthatsz”.

Mint megírtuk, Orbán Viktor csütörtökön Bécsbe látogatott, és a Karl Nehammerrel közös sajtótájékoztatóján saját tusványosi beszédére is kitért, amivel kapcsolatban úgy fogalmazott: 

„Az, hogy néha félreérthetően fogalmazom, az előfordul. De arra kértem a kancellár urat, hogy legyen kedves minden ezzel kapcsolatos információt kulturális kontextusba helyezni, mert Magyarországon ezek a kifejezések, mondatok és az a pozíció, amit én képviselek, az egy kulturális, civilizációs pozíció. Szeretném megismételni, hogy büszke vagyok azokra az eredményekre, amelyeket Magyarország rasszizmussal szemben eredményként az elmúlt években elkönyvelhetett.”

Ezek után Hegedüs Zsuzsa, aki a kormányfő bálványosi beszéde után jelezte, hogy befejezi a közös munkát a miniszterelnökkel, most egy újabb csavarral meggondolta magát.

A szociológus Orbán Viktor bécsi szavait meghallva új levelet fogalmazott, amelyet a Mandiner alapján teljes terjedelmében közzéteszünk:

„Kedves Viktor! Most olvastam a mai, Bécsben adott nyilatkozatodat, amivel nyilvánosan elhatárolódtál a »nem tudom, hogy« a szövegbe került inkriminált mondatoktól.

Ennél nagyobb örömet semmi nem tudott volna okozni, mert, mint ezt Neked is leírtam tegnap, és mindenütt el is mondtam, 20 év alatt egyetlenegyszer sem volt az a benyomásom, hogy bármilyen diszkrimináció vagy etnikai előítélet megfordulhat a fejedben.

Húszévi ismeretségünk és barátságunk következtében azt is tudom, hogy ez a nyilvános korrigálás mibe került neked, ezért még annál is jobban értékelem a mai lépésedet, mint amit maga a téma indokol. Olyannyira, hogy az első reakcióm az volt, hogy ezzel a nyilvános megszólalással a lemondásom is okafogyottá vált. De ami még fontosabb, ezt némi gondolkodás után, néhány órával később is így gondolom, azaz okafogyottnak tartom.

Ezt természetesen a nyilvánosság előtt már ma este (csütörtökön – a szerk.) el is fogom mondani, nevezetesen az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Hasonlóképpen a nemzetközi sajtóban is. A legnagyobb örömömre az szolgál, hogy ezért a mai kiállásodért megint azt mondhatom, mert így is érzem: büszke vagyok Rád.

Úgyhogy, ahogy 2010 előtt is és természetesen utána is, függetlenül attól, hogy hivatalosan a főtanácsadód vagyok vagy nem, a segítségemre a továbbiakban is, az elmúlt 20 évhez hasonlóan, számíthatsz.

Szeretettel: Zsuzsa”

Hegedüs Zsuzsa az ATV Egyenes beszéd csütörtök esti műsorában is kifejtette, hogy büszke arra, amit Orbán Bécsben mondott, és hozzátette, szerinte nemzetközi téren is ritkaság, hogy kiáll egy miniszterelnök, és korrigálja azt a mondatát, amiből „balhé” van.

Mindezek után Hegedüs Zsuzsa péntek délután a Telexnek nyilatkozva azt mondta: 

„A levél nem azt jelenti, hogy visszavonom a lemondásomat vagy hogy visszalépek. Csak miután én is nyilvánosan kritizáltam meg őt, úgy tisztességes, hogy nyilvánosan ismerjem el azt is, hogy képes volt meglépni azt, amit meg kellett, azok után, amit írtam neki és aminek ilyen visszhangja lett.”

(Borítókép: Hegedüs Zsuzsa 2012. március 12-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok