Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Októberben döntéskényszerbe kerül a kormány a rezsicsökkentésről

2022. július 29., péntek 07:45

Orbán Viktor interjút adott péntek reggel a Kossuth rádiónak. A kormányfő bejelentette: meghosszabbítják a kedvezményes lakásáfát, megsegítik az aszálykárosult gazdákat, kályha- és kazánprogramot indít a kormány, hogy ahol lehet, ezzel váltsák ki a gázfűtést.

Az interjú elején európai gázspórolási javaslatról Orbán Viktor azt mondta: „Először is a magyar ember úgy szokott gondolkodni, hogy ha baj van, akkor leginkább magára számíthat.” Hozzátette: ő örül neki, hogy Brüsszelben próbálnak megoldást találni, de mivel fontos kérdésről van szó, ezért 

ezt a magyaroknak maguknak kell megoldaniuk

– szögezte le.

Hozzátette azt is, hogy a háború kitörésekor a nyugati országok lefektették a stratégiájukat, amely négy pillérre alapult:

Tehát ez a stratégia „elgyengült, megbukott, újat kell kitalálni”, de ez késik, és helyette az unió csak a fogyasztás csökkentéséről beszél. Ez pedig már „a háborús gazdaság előszobája”, és ha Brüsszel nem változtat, akkor

októbertől háborús gazdasági helyzetre kell számítani.

– mondta a miniszterelnök.

Fegyverszállítás, tárgyalások, „einstandolt gáz

Orbán Viktor ezután azt mondta, hogy a fegyverszállítással és a szankcióval nem lehet elérni a békét, szerinte ehhez a tárgyalásokat kellene újrakezdeni, ennek viszont még nem látják elejét.

Azután – a gázkérdésre visszakanyarodva – arról beszélt: felvetődik az, ha valamelyik uniós országban gázhiány lesz, akkor egymástól is „elvehetnek”. Ezt szokás „einstandnak” hívni, de ez „nem egy szép hagyomány” – tette hozzá, miközben leszögezte, hogy Magyarországnak lesz elég gáza, ugyanis ezt több nemzetközi szerződés révén is sikerült garantálni. 

A miniszterelnök szerint segíteni kell az embereknek, hogy lejöjjenek a gázfogyasztásról

„A mi problémánk nem az lesz, hogy nincsen gáz – hacsak el nem viszik a németek, de ezt egy másik dolog –, nekünk a bajunk igazából az ár, hogy az ár a többszörösére nőtt az utóbbi hónapokban – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök ezután hozzátette, hogy

segíteniük kell az embereknek, hogy le tudjanak jönni a gázfogyasztásról.

Ezzel összefüggésben elmondta, hogy a kormány több lépést is tett az energiapolitika tekintetében, amellyel igyekeznek enyhíteni az energia-veszélyhelyzetet: Horváth László képviselőt miniszteri biztosként a Mátrai Erőmű leállított blokkjainak újraindításával bízták meg, Riz Gábor pedig hasonló tisztségben a barnakőszénbányák újranyitása tekintetében. Orbán Viktor ezután hozzátette: 

A tűzifa kivitelét azt betiltottuk, és az erdőgazdaságokat pedig köteleztük arra, hogy készítsenek terveket a tűzifakitermelés növelésére.

Palkovics László miniszter pedig a kályha- és kazánprogram indítására vonatkozóan kapott feladatot. Sok mindent csináltunk már, és ezek a munkálatok eredményt is hoznak majd   – mondta Orbán Viktor.

Lehetetlen tartani a gázárak miatt a rezsicsökkentést

Hozzátette azt is, hogy Magyarországon „okos rendszert építettek ki a rezsicsökkentéssel, amellyel a családok olcsóbban, fix áron kapták a gázt és az áramot. Ha magasabb volt az ár, akkor a családok által fizetett összeg és a tényleges ár közti különbséget a költségvetés kipótolta. 

EZ A KIPÓTOLANDÓ ÖSSZEG 2022 VÉGéRE AZONBAN – A MOSTANI ÁRAK SZERINT – MÁR TÖBB MINT 2000 MILLIÁRD FORINT LENNE – MONDTA A MINISZTERELNÖK.

(Egy másik cikkünkben épp nemrég írtunk arról, hogy mennyire lesz drága az orosz gáz az ősztől).

A magyar gazdaság pedig ezt a különbözetet már „képtelen kitermelni, egyszerűen nem fér bele, valamit itt csinálni kellett”, ezért hoztak döntést a rezsicsökkentésről ~ mondta Orbán Viktor, majd hangsúlyozta: az átlagfogyasztásig azonban mindenki olcsóbb árat fizet a gázért és az áramért.

Ennyit spórolnak a családok a rezsicsökkentés módosítása után is

Szeretném, ha tudnák a magyar családok, hogy az átlagfogyasztás szintjéig ők minden hónapban kapnak 181 ezer forintot

– mondta Orbán Viktor arra utalva, hogy ekkora a különbség az átlagfogyasztáson belül a lakossági és a piaci ár közt.

Hozzátette: szerinte október lesz a vízválasztó pont, amikor kiderül, hogy a háborús infláció és a magas energiaárak tartósan velünk maradnak-e.

Orbán Viktor szerint Magyarországnak valóban nyitott gazdasága van, így egy recesszió hatását nem lehet elkerülni, de megoldásokat kell keresni a helyzet kezelésére. "2007-2009 között a kormány megpróbálta elmagyarázni, miért nem tud csinálni semmit. Én nem szeretem az ilyesmit, ha jön a baj, legalább védekezzünk. Kidolgoztunk egy intézkedéssorozatot erre. Ez reális terv, ami sikerülhet. Nem tudom megígérni, hogy beválik, de harcolni fogunk a munkahelyek védelméért, hogy a családoknak legyen elég jövedelme a megélhetéshez. Egy ilyen döntés, hogy létrejött egy gazdasági növekedést védő kabinetet, és az ő javaslatukra azt a döntést hoztuk, hogy a kedvezményes,

5 százalékos lakásáfát meghosszabbítjuk két évvel, 2024 év végéig

- jelentette be Orbán Viktor. Ezzel támogatják meg a lassuló lakásépítési piacot - tette hozzá.

Csak a harc a biztos

Orbán Viktor ezután arról a tízlépéses tervről beszélt, amelyet szerdán ismertetett. Szerinte ez „egy reális terv, ez sikerülhet”, de még nem jelent 100 százalékos biztonságot, egyelőre ennyit tudnak tenni.

Én csak azt tudom mondani, hogy harcolni fogunk

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve: küzdenek azért, hogy az embereknek ne kelljen minden pénzüket a rezsire költeniük, hogy legyen elegendő jövedelmük, hogy ne essen vissza a gazdaság és hogy ne szűnjenek meg munkahelyek. 

Miért nincs béke? 

„Mert az amerikaiak – inkább úgy fogalmaznék, az angolszászok – még mindig azt hiszik, hogy ezzel a stratégiával a háborút meg lehet nyerni” – ezt mondta Orbán Viktor arra, hogy miért nem követelik még Európa-szerte a megbékélést, vagy legalább a tűzszünetet. 

Olyan 50 milliárd dollárt beletoltak Ukrajnába, ez hatalmas összeg. Hogy ezt ki fogja odaadni, azt nem tudom, de Európának erre nincs pénze

– fogalmazott ezután a kormányfő, majd hozzátette, lehetetlen, hogy  Európa finanszírozza Ukrajna újjáépítését, és hogy szerinte az Egyesült Államok a meghatározó szereplő a mi oldalunkon a háborúban.  Mindeközben arra is utalt, hogy Amerikában idén ősszel jönnek a félidős választások, szerinte ez még hozhat némi változást ebben a kérdésben is. 

Látja az aszály következményeit, jönnek az intézkedések

„Én is járom az országot, szembesülök ezzel a helyzettel ” – mondta az aszályról beszélve Orbán Viktor . Hozzátette, hogy azt látja, még a napraforgótermésre is keresztet vethetünk , és visszaeshet Magyarország agrárexportból eredő bevétele.

Hangsúlyozta: Magyarországon lesz elég élelmiszer, sőt lesz itt export is, de a megszokott méretűnél sokkal kisebb , így most nem lesz akkora a termés, mint máskor, nem tudunk ellátni 20 millió embert.

Orbán Viktor arra is utalt, hogy normál esetben úgynevezett kárenyhítési alapból enyhítik a gazdák kárát, de ez most teljesen kimerült, ezért a kormány külön intézkedéseket tesz azért, hogy segítsen a gazdákon. Ezzel kapcsolatban már egy tucat lépést megtárgyaltak, még nincs végső döntés,

DE VÁRHATÓAN EGY HÉT MÚLVA BEJELENTIK A KONKRÉT INTÉZKEDÉSEKET.

„Közös nemzeti érdekünk, hogy ők talpon tudjanak maradni – mondta a gazdákról a miniszterelnök.

A rádiós interjút Orbán Viktor a saját Facebook-oldalán is közzétette, aki akarja, itt megtekintheti: 

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. április 6-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok