Index Vakbarát Hírportál

Indul az országos szúnyoggyérítés

2022. augusztus 1., hétfő 12:41

A hétvégi felhőszakadás kedvezett a szúnyogoknak, és nagy számban kezdtek megjelenni a vérszívók. A következő napokban 72 településen és 9 budapesti kerületben lesz autóról végzett kémiai szúnyoggyérítés.

A hosszú aszályos időjárás következtében valamelyest mérséklődött a szúnyogártalom, a hétvégi felhőszakadás azonban kedvez a szúnyogoknak. Az esőzés hatására nemcsak a természetes vizek környezetében, hanem azoktól távolabb is képesek nagy számban megjelenni a vérszívók – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Sok szúnyogfaj emberközeli életmódot folytat, ezek ház körüli vizekben, árkokban, vödrökben, kaspókban, madáritatókban is képesek kifejlődni. Ez az oka annak, hogy számos vízparttól távoli településen, városias környezetben is szúnyogártalom alakulhat ki.

A hétvégi esők hatására néhány régióban várhatóan emelkedik a szúnyogártalom mértéke, elsősorban azokon a területeken, ahol tovább megmarad a lehullott esővíz.

A katasztrófavédelem által megbízott szakértők folyamatosan nyomon követik a tenyészőhelyek állapotát. Ahol szükséges, sor kerül a lárvák, később pedig a kifejlett egyedek elleni védekezésre.

Ezekben a városokban lesz szúnyoggyérítés

A következő napokban 72 településen és 9 budapesti kerületben lesz autóról végzett kémiai szúnyoggyérítés.

Budapesten a III., IV., XIII., XI., XVI., XVII. XXI., XXII., XXIII. kerületben lépnek fel a szúnyogok ellen. Gyérítés lesz Ercsiben, Érden, Százhalombattán, több Dráva menti településen, továbbá három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen pótolják a szél miatt elmaradt múlt heti kezeléseket.

Az esők után érdemes figyelmet fordítani az emberközeli életmódot folytató fajok élőhelyeinek felszámolására.

Rovatok