Index Vakbarát Hírportál

Nagy bajban a Velencei-tó, de fürdeni még lehet benne

2022. augusztus 1., hétfő 12:39

Óriási szárazság söpör végig Európán, ami Magyarországot is érinti. Az elmúlt időszakban több fotó is megjelent, amelyek kiszáradt magyarországi tavakat és folyókat mutatnak. Idetartozik a Velencei-tó is, amely mindezek ellenére várja a fürdőzőket.

„A Velencei-tó strandjai ugyan alacsonyabb vízállással, de kitűnő vízminőséggel várják fürdővendégeiket Agárdon, Gárdonyban és Velencén” – olvasható a Velencei-tó honlapján. Mindez annak ellenére, hogy az Európában áthaladó példátlan hőhullám miatt súlyos helyzetbe került több folyó és állóvíz mellett a Velencei-tó is.

A honlapon arról is írnak, hogy a médiában megjelent képek valóban drámaiak, ugyanakkor megjegyzik:

a tó bizonyos pontjain lehet drámai fényképeket készíteni, azonban strandjaink továbbra is kitűnő vízminőséggel várják vendégeiket.

Emellett még a „pozitívumokra” is felhívják a figyelmet, miszerint „a strandokon az alacsony vízállásnak köszönhetően megnövekedett a sekély, a legkisebb gyermekek számára is idilli állapotokat teremtő pár centiméteres »vízmélységű« vízfelületek területe, az eddigiekhez képest kicsit hosszabb sétával azonban mindenhol elérhető olyan szakasz, ahol akár az úszni vágyó felnőttek is hűsíthetik magukat”.

A Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület közleményében megszólalt Tihanyi Tamás, a Velencei-tó legnagyobb strandüzemeltető cégének ügyvezetője is, aki elmondta, hogy heti rendszerességgel ellenőrzik a Velencei-tó vizének minőségét, amely az adatok szerint kiváló minőségű.

„A rémhírekkel ellentétben és dacolva a nehézségekkel továbbra is kiváló felfrissülési és kikapcsolódási lehetőséget teremtünk vendégeinknek a cégünk által üzemeltetett agárdi Park, Napsugár és Tini, valamint a gárdonyi Sirály strandokon, de szívből tudom ajánlani a gárdonyi TóParty Rendezvénystrand vagy akár a velencei Északi Strand szolgáltatásait is! Bízom benne, hogy az előttünk álló héten várható kánikulai időjárásban mind többen választanak minket” – fogalmazott az ügyvezető a közlemény szerint.

(Borítókép: A Velencei-tó Gárdonynál 2022. július 28-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok