Index Vakbarát Hírportál

Ismét emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

2022. augusztus 3., szerda 15:12

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mérései szerint több mintavételi helyen is emelkedő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, csökkenés egyetlen városban sem tapasztalható.

A korábbi stagnálást követően országos átlagban ismét emelkedést mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján szerdán.

A tájékoztatás szerint a vizsgált városok közül emelkedés tapasztalható Budapesten, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben.

A többi mintavételi hely esetében a tendencia stagnáló. Csökkenés egyik városban sem látható.

Az NNK közleménye szerint a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja tizenhárom mintavételi helyen emelkedett, míg kilenc helyen a mérsékelt kategóriába esik.

Legutóbb múlt héten közölt adatokat az NNK a szennyvízben mért örökítőanyag-koncentrációról. A vizsgált városok többségében stagnáló tendenciát mutatott a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, emelkedést Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden és Szombathelyen mértek, csökkenést Tökölön, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson, Budakeszin és Százhalombattán tapasztaltak.

Arról, hogy miként történik a szennyvízből a mintavétel, és hogyan dolgozzák fel a begyűjtött mintákat, az Index is beszámolt. Írtunk arról is, milyen más vírusok vannak még jelen a szennyvízben.

Rovatok