Index Vakbarát Hírportál

Vona Gábor: Orbán Viktornak az a szerencséje, hogy nincs potens ellenzéke

2022. augusztus 7., vasárnap 16:51

Schiffer András és Vona Gábor a Spirit FM Beszóló című műsorában közösen értékelte Orbán Viktor intézkedéseit és szerepét.

Schiffer András szerint Hegedüs Zsuzsa lemondása a lemondásáról a testet öltött posztbolsevik ellenzéki karikatúra. Szerinte a miniszterelnöki tanácsadó szociológus azt képzeli magáról, hogy erkölcsi magaslaton ül, ezért bárkit kioktathat, néha az ellenzéket, néha Orbán Viktort – foglalta össze az ATV a Spirit FM Beszóló műsorában elhangzottakat. 

Vona Gábornak ugyanakkor erről más volt a véleménye, szerinte az, hogy Orbán Viktor ezzel kapcsolatban írt egy nyílt levelet, azt mutatja, hogy ez valamiért neki fontos volt, és fájt.

Arra gyanakszom, hogy Hegedüs Zsuzsának nem pusztán annyi volt a szerepe, hogy tanácsokat adott. Azt hiszem, lehetnek a nyugat-európai baloldali értelmiségben olyan kreditjei, amik Orbán Viktor politikai sakktábláján fontos szereppel bírnak

– értékelte a Jobbik korábbi elnöke. 

Ezt a következtetést Schiffer András abból a szempontból tartotta jogosnak, hogy egy miniszterelnöki nyílt levélnek valóban van jelentősége az ország szempontjából.

Ugyanakkor Hegedüs Zsuzsa szerepét a kormányzásban, kapcsolatrendszerét sem értékelném túl. Valamekkora biztos van, ami hiánycikk ma a NER-ben

– tette hozzá az LMP egykori vezetője, aki szerint inkább az lehetett fájdalmas Orbán Viktornak, hogy egy híve ellene fordult, ráadásul nyilvánosan, ami példátlan volt eddig, és ezt nem hagyhatta szó nélkül a többi lekötelezettje miatt. 

Vona Gábor szerint Hegedüs Zsuzsa kibillentette magabiztosságából a miniszterelnököt, ami eddig az ellenzéknek sem sikerült, és nem tartozik a karakteréhez, hogy gyengeséget mutasson. 

„Orbán az erőt tiszteli, és fél is tőle”

Schiffer András szerint a forint beszakadása késztette a kormányt a drasztikus lépésekre, hogy ezzel megnyugtassa a pénzpiacokat. „Horn és Bokros is így tett 1995 tavaszán.

Orbánék abban az ijedtségben, amelyet a forintárfolyam beszakadása okozott, húzták meg viszonylag rövid időn belül a három nagy megszorító lépést

– emelte ki. Ezzel egyszerre párhuzamba hozta a Gyurcsány Ferenc hazudik retorikát azzal, amivel most az ellenzék vádolja a Fideszt. „Ennek a történetnek a Mi Hazánk akár a nyertese is lehet” – fűzte hozzá.

Vona Gábor szerint ugyanakkor belpolitikai értelemben szerencsés helyzetben van a kormány, külpolitikai támogatottsága ezzel párhuzamosan csökken. „Ha lenne egy hasonlóan potens ellenzék, mint amilyen ő volt a Gyurcsány–Bajnai-kormánynak, akkor igencsak veszélyes belpolitikai helyzetben lenne Orbán Viktor, a jelenlegi ellenzék a stabilitásának legfontosabb tényezője” – elemezte. 

Schiffer András szerint hazánkban az elmúlt 32 évben mindig azok jártak jól, akik valamilyen módon jóban voltak az állammal. Az lenne normális, ha minden, az elmúlt két évben extraprofitot elérő cégre kivetnék az extraprofitadót, a közbeszerzések nyerteseire ez hangsúlyozottan igaz. A kata esetében pedig jobb lett volna csak a milliós nyereségűeket magasabb adókulcsba tenni. Különösnek tartja, hogy valahogy mindig úgy jön ki a a Fidesz-kormány adminisztrációja, hogy a szegények szegényebbek, a gazdagok meg gazdagabbak lesznek a nap végén.

Vona Gábor a katarendszer módosításának indokát abban sejti, hogy a multinacionális cégek felől érkezhetett igény munkaerőre, aminek ezután a kisadozók tökéletesen megfelelő alanyai lesznek. 

Azzal kapcsolatban, hogy a taxisok miért maradhattak a kedvezményezettek körében, Vona Gábor úgy fogalmazott, lehetséges, hogy a történelmi tapasztalatok miatt fél a NER tőlük. Schiffer szerint Orbán az erőt tiszteli, Vona szerint fél is tőle, ezért a Kutyapárt fesztiválhangulatba átcsapó katatüntetését komolytalannak tartotta. 

Az Indexen elolvasható Vona Gábor és Schiffer András hosszas elemzése Orbán Viktor tusványosi beszédéről.

(Borítókép: Orbán Viktor Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok