Index Vakbarát Hírportál

A síneken rekedt egy autó Simontornyán, nem érdekelte a piros jelzés

2022. augusztus 14., vasárnap 12:10

Síneken rekedt egy autós, miután két autó is az után hajtott rá a vágányra, hogy a vasúti átjáró után állt a kocsisor. A két autó közül a második tolatva kitörte a már lezárult sorompó csapórúdját, hogy kiszabaduljon a sínekről, mielőtt a közeledő vonat odaérne.

2022-ben eddig 61 vasúti átjárós baleset történt, amelyekben már 22-en meghaltak, többen, mint tavaly egész évben. A vonat féktávolsága több száz méter, így a mozdonyvezetőnek az átjáróban szinte semmi esélye nincs az ütközés megelőzésére – figyelmeztet a MÁV.

Mint azt lapunk korábban megírta, a mozdonyvezetők nyílt levélben kérték a járművezetőket a szabályok betartására, mert a sietség az életükbe kerülhet. Hozzátették, a baleseteket kivétel nélkül mindig a figyelmetlenség és a KRESZ be nem tartása okozta.

Nem zavarta a piros jelzés, sem az álló kocsisor

Az augusztus 7-én kora délután Simontornyán készült felvételen jól látható, ahogy a vasúti átjáró után megállt a kocsisor, ennek ellenére két autó is ráhajtott a sínekre.

Az átjáróban rekedt autós az ereszkedő sorompó csapórúdját áttörve hátratolatott a baleset elkerülése érdekében, majd mégis megindult előre, és újra ráhajtott a sínekre a tilos jelzés ellenére.

A MÁV a közösségi médiában hívta fel arra a figyelmet, hogy évente átlagosan 800-900 félsorompó rúdját törik le az autósok. Idén augusztus első hetéig 565 esetben rongáltak meg sorompókat, emiatt a kár már közel 23 millió forint. A MÁV minden rongálás esetén feljelentést tesz, és kárigénnyel él az elkövetővel szemben. Simontornyán a sorompót egy órával az eset után helyreállították.

Rovatok