Index Vakbarát Hírportál

Szerb embercsempészek 19 szír bevándorlót akartak Szlovákiába juttatni Magyarországon keresztül

2022. augusztus 16., kedd 13:13

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa alapján elrendelték két szerb állampolgárságú embercsempész letartóztatását, akik 19 szír bevándorlót akartak illegálisan Szlovákiába juttatni Magyarországon keresztül egy kisteherautóval.

A két gyanúsított augusztus 10-én kora délután egy-egy magyar rendszámú gépkocsival haladt a 22-es számú főúton, amikor a rendőrség igazoltatni akarta őket. A fiatalabb férfi egy zárt kisteherautóval, az idősebb egy személygépkocsival közlekedett. Mint kiderült, utóbbi feladata az volt, hogy végig a kisteherautó előtt haladjon, és figyelmeztesse társát, ha rendőröket lát. A két gépkocsi Kecskeméttől az M5-ös autópályán, majd a 21-es számú főúton, végül az intézkedés helyéig végig együtt haladt – áll a Nógrád Megyei Főügyészség közleményében.

A kisteherautó vezetője nem állt meg a rendőrségi gépjármű jelzésére, hanem a szécsényi téglagyár telephelyére hajtott, ahol kiszállt a kocsiból, és elfutott. Az utastérben tartózkodó 19 személyből négyen szintén el akartak menekülni, a rendőrök azonban őket és a két gyanúsítottat is elfogták.

Az utastérben helyet foglalók közül mindenki szír állampolgárnak vallotta magát, akiket a két szerb állampolgárságú gyanúsított illegálisan Szlovákiába akart juttatni. A 19 személy nem tudta igazolni hazánkban tartózkodásának jogszerűségét.

A szír állampolgárok a kisteherautó rakterében, teljesen zárt részben, ablak, szellőzőnyílás, klíma és ülőhely nélkül, nyári kánikulai melegben utaztak.

A két elkövető cselekménye csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettének minősül. Az ügyészség indítványa alapján a bíró a terheltek jelenlétének biztosítása érdekében, szökésük, valamint elrejtőzésük veszélye miatt a két szerb állampolgárságú gyanúsított letartóztatását egy hónapra rendelte el.

Korábban bíróság elé állították azt a sofőrt is, aki júniusban anyagi haszonszerzés céljából 11 bevándorlót akart átcsempészni Magyarországra a magyar–szerb határnál. Az embercsempész nem jogerősen 2 év és 10 hónap börtönbüntetést kapott.

Ebben a cikkünkben pedig arról olvashatnak, hogy három ember meghalt Ausztriában, miután egy embercsempész megpróbált megszökni a rendőri ellenőrzés elől, és a bevándorlókat szállító kisteherautó felborult. A Kronen Zeitung szerint egy orosz embercsempész vezette a járművet, amelynek magyar rendszáma volt.

Rovatok