Index Vakbarát Hírportál

Párbeszéd: A kormány gátolja a megújuló energiaforrások terjedését

2022. augusztus 16., kedd 13:11

A Párbeszéd azt követeli a kormánytól, hogy azonnal teremtse meg a jogszabályi és információs hátterét annak, hogy a magyar állampolgárok olcsón és könnyen juthassanak megújuló energiához.

Temesvári Szilvia, a Párbeszéd elnökségi tagja, Terézváros alpolgármestere keddi online sajtótájékoztatóján azt mondta, ma Magyarországon energiaválság van, ami nagyon sok embert érint negatívan, azonban a kormány ebben a helyzetben nem segíti, hanem akadályozza a megújuló energiaforrások terjedését és használatát.

Míg külföldön az emberek egyszerűen, állami támogatás mellett használnak például erkélyre szerelhető napelemeket annak érdekében, hogy az energiaellátásukban önállóak lehessenek, addig Magyarországon a Mészáros Lőrinc által érintett OPUS TITÁSZ Zrt.-nél ezt a folyamatot akadályozzák

– tette szóvá a politikus, hozzáfűzve: ez óriási hiba, hiszen a megújuló energia használata professzionális megoldás lenne az energia-veszélyhelyzet kezelésére.

Az áfa eltörlését követelik

Temesvári Szilvia az MTI szerint felidézte, a Párbeszéd frakciója hétfőn határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amiben követeli, hogy a kormány törölje el az áfát a megújuló energiák esetében, illetve adminisztratív módon és a jogszabályi háttér megteremtésével is segítse az emberek hozzáférését a megújuló energiához.

Bírálta a kormányt, mondván, állami szinten semmilyen formában nem nyújtanak információkat, segítő anyagokat a lakosságnak az energiahatékonyság és a megújuló energia témájában. Szerinte ennek ellenére az önkormányzatok megpróbálnak mindent megtenni, így például Terézvárosban energiahatékonysági tanácsadó irodát nyitottak, ahol nagyon sokan érdeklődnek, hogyan tudnák a rezsijüket valóban hatékonyan csökkenteni.

Rovatok