Index Vakbarát Hírportál

Vírus pusztít a Velencei-tóban

2022. augusztus 18., csütörtök 14:33

Az évszázad aszályának köszönhetően mérsékelt mennyiségű, de elhúzódó és egyre inkább fajspecifikus halpusztulás alakult ki a Velencei-tóban. A jelek szerint a pusztítást egy harcsavírus terjedése okozhatja.

Az immár rekordalacsony, alig 55 centiméteres Velencei-tóban az elmúlt másfél hét alatt 1300 kilogrammnyi haltetemet gyűjtöttek össze és szállítottak el. Az aszály mellett az elhullások zömét egy harcsavírus aktiválódása okozhatja – írja a Magyar Országos Horgász Szövetségre (MOHOSZ) közleménye.

A Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízi sport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontból is megfelelő minőségű – jegyzi meg a közlemény.

A MOHOSZ szerint a halpusztulásra lehetett számítani, emiatt a szövetség kirendeltsége hosszabb ideje üzemelteti a hajnali órákban levegőztető berendezéseit a vízen. Augusztus második hetében jelentkezett a halpusztulás második hulláma, amely a tó területén napról napra jelentkezik kisebb mennyiségekben.

Ebben az időszakban a kevés keszeget nem számítva a pusztulás szinte kizárólag a harcsa fajt érinti. A halegészségügyi vizsgálatok még folynak, de igen nagy a valószínűsége annak, hogy 

az elhullások zömét egy fajspecifikus (emberre nem veszélyes) harcsavírus aktiválódása okozhatja.

A közlemény szerint az újabb forró napok, majd a várt hétvégi erős frontbetörés halélettani következményei miatt fennáll a további halpusztulás veszélye.

Rovatok