Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett Budapestre az enyhülést hozó vihar

2022. augusztus 19., péntek 14:54

Gyorsan mozgó zivatarlánc vonul észak felé a Dunántúlon, a nyugati országrészben a zivatarok miatt riasztás és másodfokú figyelmeztetés is érvényben van. A hidegfronttal találkozó déli áramlás szaharai port is hozott. A zivatarrendszer majdnem 1000 kilométer hosszú, Lengyelországtól egészen Koszovóig ér. Az Operatív Törzs elrendelte a fővárosi szabadtéri rendezvények lezárását este 8 órától.

Gyorsan mozgó zivatarlánc vonul észak felé a Dunántúlon, amely délután 3 óra körül a tanúhegyeket áztatta. Délután 6 órára a zivatarok elhagyták a Balatont és az Időkép élő radarja szerint este 9 órakor már többek között Biatorbágy, Bicske, Bonyhád, Dorog, Dunavarsány, Ercsi, Érd, Esztergom, Hajós, Halásztelek, Jánoshalma, Kecel, Kiskunhalas környékén villámlik.

Mindeközben a zivatarlánc nemcsak észak felé, hanem lassan egyre keletebbre is vonul. A zivatar este 9 órára Budapestet is elérte. Villámlással, viharos széllel, némi csapadékkal és néhány fok enyhüléssel érkezett meg a hidegfront a fővárosba.

Dunaújvárosba pedig így érkezett meg a vihar:

Az ország dél, dél-nyugati része felől azonban újabb zivatargócok érkeznek, amelyek észak felé vonulnak.

A Közép-Európa felett hullámzó hidegfront mentén csaknem ezer kilométer hosszú, az országot kettévágó zivatarrendszer állt össze. A Lengyelországtól egészen Koszovóig érő zivatarlánc körülbelül 970 kilométer hosszan nyúlik, miközben szabályosan kettévágja a Kárpát-medencét. 

A lap hozzáteszi, hogy a zivatarláncot délről, észak felé vonuló zivatarok alkotják, miközben a rendszer maga lassan vonul kelet felé. Emiatt egy adott területen több cella is ledobhatja csapadékát, nagy eséllyel alakulhat ki felhőszakadás.

Lezárják a szabadtéri rendezvényeket

A Kormányzati Tájékoztatási Központ este fél 8 óra után közleményben kiadta, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb jelzése szerint a főváros térségét 20 óra magasságában éri el a csapadék, illetve veszélyes szélsebességgel érkező zivatarlánc.

Ennek fényében a szabadtéri rendezvényeket 20 órakor lezárják.

Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, az operatív törzs vezetője a közleményben hozzátette, hogy a legfontosabb a résztvevők biztonsága, ezért arra kérnek mindenkit, hogy figyelje a szervezők tájékoztatását és működjön együtt velük.

Araszol a forgalom a vihar miatt

Az Útinform tájékoztatása szerint a közlekedésben is fennakadást okozott a keletre tartó vihar. Mint írják, az M7-es autópályán a Martonvásár és Velence közötti szakaszon mindkét oldalon szinte csak araszol a forgalom a zivatar miatt.

A Tatabánya, Székesfehérvár Dunaújváros tengelyen valamint a Duna vonalától nyugatra eső területeken a hirtelen lezúduló eső miatt, lassabb haladásra kell készülni a gyorsforgalmi utakon, valamint a fő-és mellékutakon egyaránt.

A Magyarországon átvonuló vihar a vonatközlekedést is akadályozza. Péntek késő délután egy fa dőlt a vasúti pályára Székesfehérvár és Ódinnyés között, ami miatt a felsővezeték is meghibásodott. A vonatforgalom a fa eltávolításáig és a hiba elhárításáig mindkét vágányon szünetel. A Budapest-Székesfehérvár és a csatlakozó (dél- és észak-balatoni, veszprémi) vonalakon közlekedő vonatok menetideje jelentősen növekedhet.

Az Index munkatársa arról számolt be, hogy négy órája próbál Székesfehérvárról Budapestre jutni. Elmondása szerint három órája várnak, tájékoztatást pedig nem kapnak. Ugyan később érkezett egy vonat, amely a fővárosba indulna, de rengeteg ember vár, és azt a vonatot sem indították még el.

Lecsapott a villám

Várpalotán villám csapott egy kétszintes családi ház tetejébe – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A Muskátli utcában álló házhoz a pétfürdői és a balatonfűzfői hivatásos tűzoltók érkeztek, akik megbontották a tetőteret. Az égő részeket egy vízsugárral kezdték oltani. Az esethez az áramszolgáltató szakembereit is kérték.

Nagyszokolyon egy tizenöt-húsz méter magas fába csapott villám. A Táncsics Mihály utcában a lehulló lombkorona begyújtotta a fa alatti avart. A tamási önkormányzati tűzoltók egy vízsugárral körülhatárolták, majd eloltották a tüzet. A fát motoros láncfűrésszel kivágják.

A HírBalaton szerint péntek este jöhet a 100 kilométer per órás szél, a jégeső és villámárvíz a Balaton környékére. Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője szerint a tóra lecsapó viharos szél hatására a víz porzani kezd, ami komoly veszélyt jelenthet a vízben tartózkodókra. A meteorológus elmondása szerint az esti viharral várhatóan véget ér az idei év negyedik hőhulláma.

Nem egyszerű a helyzet

Németh Lajos meteorológus az Index megkeresésére elmondta: meteorológiai szempontból sem egyszerű a mostani helyzet, pláne úgy, hogy egy adott helyre kellene előrejelzést adni.

Nincs olyan meteorológus aki meg tudná mondani, lesz-e tűzijáték 

– fogalmazott Németh Lajos. 

Elmondása szerint az országban van olyan pont, ahol jelenleg 22 fok van, míg Szegeden 40 fok körül tetőzik a hőmérséklet. A Balatonon már esik, Budapesten pedig még hőség van. Egyébként ma nemcsak az országos, hanem a budapesti melegrekord is megdőlt ma, amiről itt olvashat bővebben

A meteorológus azt is elmondta, hogy átélte a 2006-os rendkívüli vihart, majd 2007-ben ugyanolyan meteorológiai helyzet volt, ami végül azt okozta, hogy akkor 19 órakor volt egy kisebb vihar, és nem este 9 órakor. Ugyanakkor úgy véli, pontosan csak szombat délután lehet megmondani, hogy milyen lesz az időjárás a tűzijáték időpontjában.

Azóta sokkal fejlettebb és felkészültebb az előrejelzési rendszer, ám nagy biztonsággal megmondani, hogy a tűzijáték tervezett időpontjában milyen időjárási körülmények lesznek, csak holnap délután lehet. Az biztos, hogy zivatarokkal teli lehet a hétvége, hogy ez mikor és hogyan fokozódik, azt jelenleg nem lehet pontosan látni. Nem irigylem a most dolgozó kollégáimat

– tette hozzá Németh Lajos.

A meteorológus nem sokkal délután fél 5 után egy videót osztott meg a Facebook-oldalán, miszerint a Kárpát-medence térségében lévő hidegfront alapvetően megváltoztatja Magyarország időjárását.

Az előrejelzés szerint egy hullámzó hidegfront hatására nyugat felől a Dunántúlon, majd a középső tájakon is egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, és a délutáni, esti órákban több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként akár hevesebb viharok is.

A hidegfront előoldalán a déli-délkeleti szél többfelé élénk, erős lesz.

Az Időkép egy látványos képet osztott meg arról, hogy milyen nagy különbség van Magyarország legnyugatibb és keletibb tájai között. A hőtérképük szerint nem sokkal délután fél 1 körül 18 fok különbség volt az Alpokalja és Bács-Kiskun megye között, ami kivételesen nagy értéknek számít.

Nem sokkal délután 4 óra után egy újabb bejegyzésben mutatták meg az ország két része közötti különbségeket. A hőtérképük szerint Szegeden 40 fok és tűző napsütés van, míg Pécsett 27 fok és zápor.

A várhatóan kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a Magyar Honvédség szakértőinek döntése értelmében elmarad a szombat délelőtt 9 órára tervezett légi parádé. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közleménye szerint a pénteki délutáni-esti programokkal kapcsolatban szükséges bármilyen lépésről a 16 órakor rendelkezésre álló meteorológiai adatok fényében születik döntés. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Jó adag szaharai por is érkezett

A déli áramlással azonban Afrika felől egy jó adag szaharai por is érkezett. Az ezen átvonuló hidegfront csapadékzónája kiülepíti a port a levegőből, így hétfőig országszerte saras eső eshet. Mint írják, a poros levegő csak lassan tisztul, ezért vasárnap és hétfőn a Dunától keletre továbbra is jelen lehet a légkörben. 

A Zselici Csillagpark webkamerája péntek reggel már a poros napfelkeltét is lencsevégre kapta.

Ön is látta? Van fotója vagy videója?
Küldje el nekünk!

Rovatok