Index Vakbarát Hírportál

Balatonba merült egy családapa, nem tudták már megmenteni

2022. augusztus 20., szombat 14:23

Zamárdinál vízibiciklizett egy család pénteken, amikor egy 39 éves családapa beugrott a vízbe, de többé nem jött fel a felszínre.

A strandon a pénteki kánikulában egymást váltották a bérlők a vízibicikli-kölcsönzőnél. Délután négy óra után egy család indult neki a Balatonnak, és több száz méterre jutottak a partról, amikor az apuka beugrott a vízbe, de nem jött többé a felszínre. A felesége utánaugrott, és próbálta keresni.

A férfihoz délután 5 óra körül riasztották a mentőket, mivel az áldozat nem sokkal korábban elmerült a Balatonban. A szemtanúk arra lettek figyelmesek, hogy a strand irányába rohammentő sietett, majd egy mentőhelikopter is érkezett a helyszínre, de többszöri próbálkozásra sem tudott leszállni.

Egy szemtanú arról számolt be az RTL-nek, hogy két, nagy sebességgel úszó emberre lettek figyelmesek, akik a család vízibiciklije felé tartottak. Ez furcsa volt számukra, mivel nem szokta senki őrizetlenül hagyni a biciklijét. Kiderült, hogy egy kislány egyedül maradt benne, és ő kiáltott segítségért, amire a környéken fürdőzők figyeltek fel.

Nánási Ákos, a Zamárdi Vízimentő Egyesület vezetője nagyjából 200 méterre volt a családtól, amikor az eset történt. Két mentőhajójuk sietett a segítségükre, egyikük a parton, a másik pedig a vízben kereste az eltűnt férfit – nyilatkozta az egyesületvezető.

A vízbe merült férfit nagyjából fél óra után találták meg. A vízimentők még újra tudták éleszteni, kórházba is vitték, de nem sokkal később meghalt. 

A helyiek szerint a férfi nem tudott jól úszni, és pánikba eshetett a mély vízben.

A zord időjárás megdolgoztatta a vízi rendőröket

Az egyenruhások augusztus 19-én, a másodfokú viharjelzés ideje alatt nyolc esetben tizenhat embert mentettek ki a tóból – írja a rendőrség honlapja.

A kora délutáni órákban érkező viharos szél hirtelen korbácsolt hullámokat a magyar tengeren. A strandolók több esetben kerültek olyan helyzetbe, amiből a vízi rendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni. Műszaki hibás vagy homokpadra futott vitorlások utasait, erős hullámzásban elsodródó szörfösöket, vízibicikliseket és kimerült úszókat segítettek ki szorult helyzetükből az egyenruhások.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek, vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon.

Egyre több a hasonló eset

Augusztus 8-án egy cseh kislány a badacsonylábdihegyi kemping strandjánál tűnt el a Balatonban. Mintegy másfél órás keresés után megtalálták, de nem sikerült megmenteni az életét.

A rendőrség eljárást indított a lány édesanyja ellen, a haláleset tisztázásáért a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt a 34 éves, cseh állampolgárságú anya ellen.

Július végén egy 78 éves fővárosi férfi fulladt a Balatonba Siófokon. A férfi pár órával korábban úszni indult, de vélhetően rosszul lett, ez vezethetett a halálához.

Rovatok