Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett a friss jelentés a Velencei-tó vízállásáról

2022. augusztus 21., vasárnap 18:02

A Vízügy honlapján elérhető adatok szerint az elmúlt két napban leesett csapadékmennyiség mintegy 8 centiméterrel emelte meg a Velencei-tó vízszintjét a pénteki minimumszinthez képest, írja a Portfolio.

Péntek délután 4 órakor az agárdi vízmérce mindössze 50 centimétert mutatott. A egyes strandjain több tíz méterrel beljebb került a tópart a rendkívül meleg és aszályos idei időjárás következtében.

Augusztus 19-én este az intenzív esőzés segítette a tó vízszintjének emelkedését a tó vízgyűjtő területein és a tó felületén. A hidegfront, az időjárás gyors lehűlése pedig a tó természetes párolgását mérsékelhette, jelezte a Portfolio, amely úgy értesült: rendkívüli mesterséges vízpótlás az utóbbi napokban nem történt.

Vagyis a természetnek köszönhető, hogy a tó vízszintje körülbelül 8 centiméterrel emelkedett péntek délután óta. A legfrissebb adat szerint a tó szintje 58 centiméterre emelkedett. A vízügy legutóbb augusztus 7-én mért 58 centiméteres vízállást a Velencei-tónál, emlékeztet a portál.

Rovatok