Index Vakbarát Hírportál

Továbbra sem emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

2022. augusztus 24., szerda 14:44

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mérései szerint több mintavételi helyen is stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, csökkenést négy településen tapasztaltak.

Továbbra is stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Mint írták, a 33. héten a vizsgált városok közül enyhe emelkedő tendencia látszik Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Veszprémben.

Csökkenés tapasztalható

míg a többi helyszínen a tendencia stagnáló.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 21 mintavételi hely esetében emelkedett, egy mintavételi helyen pedig – Zalaegerszegen – a mérsékelt kategóriába esik. A koncentráció skáláján négy fokozatot különböztetnek meg: alacsony, mérsékelt, emelkedett, magas.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a vírus a beoltatlanokat veszélyezteti legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik. A harmadik, megerősítő oltás felvételét továbbra is javasolják annak, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előzőt – írták.

Az NNK legutóbb múlt héten közölt adatokat a koronavírus szennyvízben mért koncentrációjáról. A vizsgált városok többségében stagnáló tendenciát mutattak a mérések, számottevő emelkedést vagy csökkenést sehol sem tapasztaltak. 

A kormányzati tájékoztatóportál adatai szerint az elmúlt héten összesen 14 742 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 108 beteg. Kórházban jelenleg 1251 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen, míg hatósági házi karanténban 1811-en. 

Arról, hogy miként történik a szennyvízből a mintavétel, és hogyan dolgozzák fel a begyűjtött mintákat, az Index is beszámolt. Írtunk arról is, milyen más vírusok vannak még jelen a szennyvízben.

Rovatok