Index Vakbarát Hírportál

Szekszárd átadná az államnak a vízszolgáltatást

2022. augusztus 25., csütörtök 15:47

Átadná az államnak Szekszárd a helyi vízszolgáltatóban lévő részesedését, amiről a tolnai megyeszékhely jegyzője a közgyűlés csütörtöki ülése után azt mondta: a helyi vízszolgáltató zökkenőmentes működésének biztosításáért Szekszárd önkormányzata részt kíván venni az állami integrációs programban.

Gábor Ferenc jelezte: a közgyűlés ülésének zárt részén a képviselők csaknem mindegyikének támogatásával fogadta el a testület azt a szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében az önkormányzat részt kíván venni a Nemzeti Vízművek Zrt. (NV) által koordinált integrációs folyamatban.

Az önkormányzat többségi tulajdonában álló, Szekszárdon és további több mint félszáz Tolna megyei településen szolgáltató Egyesült Regionális Önkormányzati Víziközmű Zrt. (ERÖV) hatékonyabb hosszú távú működéséért határoztak így a képviselők.

Az átadás oka az anyagi veszteség

A szolgáltató a növekvő költségei miatt veszteségessé vált, a településeknek pedig dönteniük kell, finanszírozzák-e ezeket a veszteségeket, vagy átadják részesedésüket az államnak, amely vállalatán keresztül garantálja a szolgáltatás biztonságát, a társaság működőképességének fenntartását.

A többi, az ERÖV-ben részesedéssel rendelkező településen már megszülettek a hasonló döntések. Az MTI szerint Gábor Ferenc azt mondta, egy későbbi közgyűlésen az önkormányzat várhatóan már arról dönt, hogy az állami tulajdonú NV-re ruházza át részesedését az ERÖV-ben.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény tavaly nyár óta hatályos módosítása alapján lehetővé vált az önkormányzatoknak és a tulajdonukban álló víziközmű-szolgáltatóknak, hogy – önkéntesen – részt vegyenek az integrációban.

Tavaly decemberben és idén januárban több dél-alföldi település döntött úgy, hogy részt vesz az NV integrációs programjában, egyúttal az Alföldvíz Zrt.-ben lévő tulajdonrészét ingyenesen átruházza az államra. Herczeg Tamás (Fidesz) Békés megyei országgyűlési képviselő márciusban arról számolt be, hogy 1,3 milliárd forintból bérfelzárkóztatást hajtott végre a több mint 93 százalékos tulajdonrészt szerző állami cég az Alföldvíznél, ahol így átlagosan 18 százalékkal nőtt a mintegy 1200 munkavállaló bére. Hozzátette: van arra remény, hogy még idén újabb emelés történik.

Rovatok