Index Vakbarát Hírportál

Maróth Gáspár: Katonai értelemben nem osztja meg a NATO-t az orosz–ukrán háború

2022. augusztus 29., hétfő 21:50

A magyar védekezés egyik legfajsúlyosabb elemének nevezte Magyarország kimaradását az orosz–ukrán háborúból Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, aki minderről egy interjúban beszélt.

A magyar emberek érdeke, hogy az ország kimaradjon az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktusból – fogalmazott a honvedelem.hu-nak adott interjújában Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. Maróth Gáspár elmondta: az Ukrajnában zajló háború az első olyan komoly konfliktus a világban, ahol nem lehet lebecsülni a kommunikációs erőteret, az irányított tömeghisztéria hatását.

A magyar védekezés egyik legfajsúlyosabb eleme, hogy kivonjuk magunkat ebből, és megvédjük az országot: nem szabad olyan döntésekbe sodródnunk, ami nem Magyarország, nem a magyar emberek érdeke

– fogalmazott az államtitkár, aki szerint katonai értelemben a NATO-t nem osztja meg a háború. „Világos, ki az agresszor, világos, kit támadtak meg, világos, hogy itt területi átrendezést hajtanak végre, és az is világos, hogy katonai értelemben a NATO-nak hol a pozíciója ebben a kérdésben” – tette hozzá.

Maróth Gáspár ugyanakkor ezzel kapcsolatban megjegyezte: a tagországok, főképp a befolyásosabbak, eltérő politikai véleményen vannak a támogatásokat illetően, a közvélemény fejében pedig utóbbi gyakran összekeveredik azzal a stratégiával, amit a szervezet képviselt.

A NATO védelmi szövetség, és háborúzó félként semmilyen szinten nem vesz részt az orosz–ukrán háborúban

– szögezte le az államtitkár, aki szerint mindez annak ellenére sem történik meg, hogy néhány tagország a konfliktusban involválva érzi magát. 

(Borítókép: Maróth Gáspár 2022. január 11-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok