Index Vakbarát Hírportál

Mit sem ért a kampányidőszak, 39 embert érdekelt az új tanár szak

2022. augusztus 31., szerda 18:26

Idén ősszel indul először, és rögtön hét egyetem is meghirdette a Z szakként emlegetett természettudomány-környezettan tanári képzést, de hiába a komoly reklámkampány, mindössze harminckilenc hallgató tanul majd az új szakon.

Az idei általános és pótfelvételi- statisztikák szerint az osztatlan, tíz féléves képzésre tizenhárman, az ennél jóval rövidebb mesterképzésre pedig huszonhatan jutottak be – írja az eduline.hu

A természettudomány-környezettan tanári szakot meghirdető egyetemek azzal népszerűsítették a képzést, hogy a Z generációra szabott (innen a szak beceneve) módszerekkel, gyakorlatorientáltan oktatnak majd, a hallgatók sokat tanulhatnak olyan fontos témákról, mint az ökológiai fenntarthatóság, és rendszeresen kimennek majd a természetbe, hogy így ismerjék meg a működését.

Az ötéves tanárképzést elvégzők a felső tagozatosoknak biológiát, fizikát, kémiát és természettudományt taníthatnak, a középiskola kilencedik és tizedik évfolyamán pedig természettudományt.

A felvételi feltételek is barátiak voltak, bármilyen emelt szintű érettségit elfogadtak, és külön kiemelték, hogy humán beállítottságú diákokat is várnak.

Hiába a sok reklám

A felvételi időszakot megelőzően komoly reklámokkal próbálták felhívni az újonnan induló szakra a diákok figyelmét, hiszen külön oldalt, Instagram-fiókot és Facebook-profilt is kapott. A közösségi médiában zee szak néven futó egyetemi képzésnek lett két kabalafigurája is, akiknek a nevét Insta-sztoriban szavazhatták meg az emberek: Zoé és Zénó.

A Z szakot több budapesti és vidéki egyetem is meghirdette, végül

A szakot mesterképzésként is meghirdették az egyetemek két vagy négy féléves formában (ezekre azok jelentkezhettek, akiknek például már van tanári végzettségük), ezt az országban összesen – általános és pótfelvételivel együtt – huszonhatan kezdik majd el. A pótfelvételin egyébként az ELTE és az SZTE Z szakjára még egy-egy, a Nyíregyházi Egyetemére három, az egri egyetemére öt hallgató jutott be.

Már most tizenhatezer tanár hiányzik a közoktatásból, de számítások szerint tizenkét év múlva a pedagógusok ötven százaléka fog nyugdíjba menni. Az idei tanévre 4800 pedagógussal lett kevesebb, ami jól mutatja, mennyire nem vonzó a pedagógusi pálya a fiatalok számára.

Rovatok