Index Vakbarát Hírportál

Akkora a válság, hogy már a budapesti elit iskolákba sem találnak pedagógust

2022. augusztus 30., kedd 10:45

Összesen 16 ezer pedagógus hiányzik a hazai oktatási rendszerből, az idei tanévre pedig 4800 pedagógussal lett kevesebb, ennyire nem vonzó a pedagógusi pálya a fiatalok, a pályakezdők számára.

Számtalan bizonytalanság lengi körül a most csütörtökön, szeptember 1-jén kezdődő tanévet, ám ezek közül a legnagyobb problémának a pedagógushiányt érzékeli Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

Azt látják a szakmai szervezetnél, hogy mintegy 16 ezer kolléga hiányzik a rendszerből, és őket már nem lehet helyettesíteni, ami egész biztosan okoz majd problémákat, fennakadásokat az iskolákban – tette hozzá Szabó Zsuzsanna az RTL Klub Reggeli című műsorának adott interjújában.

Tudunk olyanról, hogy egy egész tanéven át a történelemtanár tanította a fizikát. És ha az a gyerek az orvosira készül, vagy olyan területre, ahol a fizika domináns, neki nem ugyanaz az esélye, mint akit egy szaktanár tanít

– vetette föl a PSZ elnöke.

Ebben az évben 4800 pedagógussal lett kevesebb, jövőre ez a szám már 6000 lehet, ha azt nézzük, hogy hány pedagógus ment nyugdíjba, és mennyi a pályára belépő kezdő pedagógusok száma. Ezt az űrt azonban Szabó Zsuzsanna szerint már lehetetlen betölteni, hiszen ennyien nem jelentkeznek a tanárképző szakokra. Mindez pedig ellehetetleníti a gyerekek jövőjét – fűzte hozzá a PSZ elnöke.

Szabó Zsuzsanna arról is beszélt, hogy mára akkora a válság, hogy nem csupán a hátrányos helyzetű, leszakadó hazai régiókat éri utol a jelentős pedagógushiány, hanem már ugyanúgy jelen van a főváros elit iskoláiban is.

(Borítókép: Marijan Murat / picture alliance / Getty Images)

Rovatok