Index Vakbarát Hírportál

Államtitkár: Nem zárunk be kórházakat, fejlesztjük azokat

2022. szeptember 2., péntek 05:52

A kormány három fő célt tűzött ki az egészségügyben, ezek közül a legfontosabb az egészségben eltöltött életévek számának növelése – közölte a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára csütörtökön Budapesten. Hozzátette azt is: a magyar egészségügy képes ellátni azokat, akiket Ukrajna nem.

Takács Péter a Mit kell tudni az egészségügyi rendszer fejlesztéséről? című beszélgetésen azt mondta: most jó trendeket látnak, de tovább akarják közelíteni a magyar adatokat az európai uniós átlaghoz. A másik két cél pedig az otthonhoz közeli ellátások megerősítése, valamint a járvány sújtotta, háborús időszakra készülve az egészségügyi reagálóképesség megtartása és fejlesztése – sorolta az államtitkár.

Takács Péter a beszélgetésnek ezen a pontján azt is hozzáfűzte: fel kell készülni arra, hogy egyre elterjedtebbek lesznek világszerte a pandémiák. A világ „egy nagy falu lett” járványügyi szempontból, miközben Magyarország szomszédságában háború dúl. Ez utóbbival kapcsolatban leszögezte:

a magyar egészségügyi rendszer képes fogadni azokat az embereket, akiket Ukrajnában az infrastruktúra megsemmisülése miatt nem tudnak megfelelően ellátni.

Takács Péter részletesen beszélt a kitűzött célok elérését szolgáló eszközökről is. Kiemelte ezek közül a prevenciós szemlélet erősítését, a szűrővizsgálati rendszer fejlesztését, a hozzáférés szélesítését, a lakosság egészségtudatosságának megszilárdítását, az egészségfejlesztési irodák feladatkör-bővítését.

Az egészségügyért felelős államtitkár mindeközben azt is közölte az otthonhoz közeli ellátások megerősítésével kapcsolatban:

kórházakat bezárni nem fognak, hanem ehelyett járási egészségközpontokká fejlesztik azokat.

Az államtitkár beszélt még az alapellátás megerősítésének jelentőségéről, a háziorvosi praxisok szerepének felértékeléséről, és arról is, hogy vizsgálják a szakrendelők állami tulajdonba vételének a lehetőségét, de ez még csupán korai szakaszban jár. Szót ejtett emellett az ágazati bérrendezés kérdéseiről, és azt mondta, hogy az orvosok átlagfizetése mára megnégyszereződött a 2015-öshöz képest, de emiatt a szakdolgozói bér arányában alacsonyabb lett az orvosihoz képest, pedig az lenne a cél, hogy ez a hányados ne változzon.

Takács Péter végül azt mondta: szerinte a j árvány kezelése jól sikerült, és megmutatta a magyar egészségügyi rendszer erejét – írja az MTI.

(Borítókép:  Balogh Zoltán/MTI)

Rovatok