Index Vakbarát Hírportál

Virrasztással és tüntetéssel indult a hét négy budapesti gimnáziumban

2022. szeptember 5., hétfő 09:44 | aznap frissítve

Vasárnap estétől hétfő reggelig négy budapesti gimnázium előtt virrasztottak a diákok, a fiatalok ezzel szerették volna kifejezni, hogy sürgős változásokra van szükség az oktatásban. A Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulóiban teával és csokival tartották a lelket a helyiek. A Szent István Gimnázium elé hétfő reggelre egy tüntetést is szerveztek.

Diákok egy kissé fáradt, ám annál lelkesebb csapata ácsorgott hétfő reggel a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium előtt. A tizenéves fiatalok az egész éjszakát az intézmény előtt töltötték, ezzel szerették volna jelezni, hogy kiállnak tanáraikért.

Mint ismert, a Diákok a Tanárokért szervezet a szeptember 2-ai tanévnyitó tüntetésen jelentette be, hogy újabb eseményt szerveznek az oktatás jövője érdekében. Az akció keretein belül szeptember 4-én este 7 órától szeptember 5-én reggel 9-ig négy budapesti gimnázium, a Szent István Gimnázium, a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei AMI, az Óbudai Gimnázium és a Vörösmarty Mihály Gimnázium előtt virrasztottak.

A Tanárok a Diákokért szervezet elnökségi tagja, a Vörösmarty Mihály Gimnázium diákja, Kranyik Tünde lapunk kérdésére elmondta: meglepően jól telt az éjszaka, a környékbeliektől rengeteg támogatást kaptak, ki sütivel, ki csokival, ki teával lepte meg a reggelig kitartó diákokat.

„Egy, a gimitől nem messze lakó néni még azt is felajánlotta, hogy az éjjel nyugodtan használjuk a mosdóját, az iskola ugyanis zárva volt, oda nem tudtunk bemenni” – mesélte Kranyik Tünde. Kiemelte, hogy bár sokan azt hiszik, hogy az ehhez hasonló események mögött politikai érdekek állnak, ám mint mondta, „a valóságban tényleg akkora a baj, hogy muszáj összefogniuk”.

Mi nem »hátulról irányított gyerekek vagyunk«, csupán egy szebb jövőt szeretnénk a tanároknak és saját magunknak

– hangsúlyozta. Arra a kérdésre, hogy melyek a legfőbb problémák, elmondta, hogy előfordul, hogy a tanárhiány miatt csak egy olyan pedagógust tudnak beküldeni az órára, akinek nincs az adott tantárgyra képesítése, de akár az is előfordulhat, hogy az órát helyettesítőnek egyáltalán nincs pedagógiai végzettsége.

„Szintén probléma, hogy a tanároknak semmilyen autonómiájuk nincs, görcsösen ragaszkodniuk kell a Nemzeti Alaptantervhez. Abban sincs szabadságuk, hogy milyen könyvekből tanítsanak, gyakorlatilag mindenben meg van kötve a kezük, ami gyakran a minőség és a produktivitás rovására megy” – mutatott rá a diák.

Mint ismert, a fent említett problémák miatt országszerte sok helyen, így többek között a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban is rendhagyó volt a tanévkezdés, szeptember 1-jén csütörtökön az intézmény 52 tanárából 35 nem vette fel a munkát, az évnyitó alatt pedig egy demonstrációt tartottak, de a polgári engedetlenségi akciók még pénteken is folytatódtak.

A gimnázium egy pedagógusa, Nagy Tamás az Indexnek elmondta: az oktatásban dolgozók alulfinanszírozottsága csak töredéke a problémahalmaznak, álláspontja szerint a másik fő gond a diákok és a tanárok leterheltsége. Emellett úgy véli, hogy a nat is hagy némi kivetnivalót maga után, de a szakma és az oktatásirányítás közötti párbeszéden is dolgozni kellene.

„Az, hogy ezekre a problémákra már a tanulók is felfigyeltek, méghozzá olyannyira, hogy képesek egy egész éjszakán át virrasztani az intézmény előtt, sok mindent elárul. Én alapvetően minden diákkezdeményezést támogatok, szerintem ez a mostani akció egy merész és jó ötlet volt” – mondta a magyar nyelv és irodalom szakos tanár.

Tüntetés is volt hétfő reggel

Egy másik, a virrasztáshoz szintén csatlakozó intézmény, a Szent István Gimnázium előtt hétfő reggel jókora tömeg gyűlt össze, a Diákok a Tanárokért szervezet helyi képviselője, Mahalics Lili az Indexnek elárulta: sokan egész éjjel a gimi előtt virrasztottak, a reggel közeledtével pedig egyre többen lettek, molinókkal, táblákkal és közös énekléssel álltak ki tanáraik mellett.

„Az első órára nem is mentünk be, a Diákok a Tanárokért szervezet többek között ezt kérte a virrasztáshoz csatlakozó tanulóktól” – jelentette ki az Indexnek Mihalics Lili.

Rendkívüli tanévkezdés

Bár a 2022/2023-as tanév még csak három napja tart, a diákok és a tanárok már számos rendkívüli eseményt tudhatnak maguk mögött. Szeptember 1-jén országszerte több intézményben polgári engedetlenségi akcióval indult a tanév, de több évnyitón kockás inges demonstrációt is tartottak.

Szintén csütörtökön, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) tanévnyitó sajtótájékoztatóján fekete ruhában, fekete esernyőkkel tiltakoztak a tanárok a kormány oktatáspolitikája ellen. Emellett szeptember 4-én a PSZ budapesti székházában is virrasztást is tartottak, a szakszervezet tagjai ezzel szerettek volna köszönetet mondani a diákoknak. A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa a szakszervezet Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta: „kiállunk egymás mellett, mert az ügy közös".

Ahogy arról szintén írtunk, a Diákok a Tanárokért szervezet péntek délutánra szintén demonstrációt szervezett, követeléseiket négy pontban foglalták össze:

A pedagógus-szakszervezetek jelzése szerint változás nélkül a következő napokban, hetekben is lehetnek hasonló akciók, tavasszal pedig újabb nagyszabású sztrájk jöhet.

(Borítókép: Szabó Réka/Index)

Rovatok