Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas bombát találtak a Dunában az Erzsébet híd és a Lánchíd között

2022. szeptember 8., csütörtök 16:10

Egymázsás szovjet légibombát találtak a Dunában, Budapest belvárosában, a robbanótestet szeptember 12-én, hétfőn emelik majd ki – tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje csütörtökön az MTI-t.

Gajdos Milán főhadnagy közölte: a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búvárai bukkantak a robbanóeszközre dunai gyakorlómerülésük közben az Erzsébet híd és a Lánchíd közé eső fővárosi folyamszakaszon.

A tűzszerész búvárok megállapították, hogy egy második világháborús, száz kilogramm tömegű, szovjet gyártmányú légibomba szunnyad a folyómederben, élesített gyújtószerkezetekkel – tette hozzá. A robbanóeszköz biztonságos kiemeléséhez, illetve hatástalanításához mintegy négyszáz méter sugarú körben le fogják zárni a területet szeptember 12-én délelőtt – jelezte.

Volt dolguk bőven 

A nyáron több mint 450 rendőrségi bejelentés érkezett a tűzszerészügyeletre, és augusztus végéig már több mint 1300 esetben riasztották feltételezett robbanóeszköz miatt a tűzszerészeket.

Augusztusban több mint 170 esetben vonultak ki a tűzszerész katonák különböző típusú robbanóeszközökhöz, 52 bejelentés soron kívüli intézkedést igényelt. Az elhúzódó aszály miatt a folyókon és állóvizekben kialakult szokatlanul alacsony vízállás is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sok volt a bejelentés. A Dunában például 1686 óta szunnyadt egy mozsárgolyó, amelyet a tűzszerész búvárok kiképzés közben találtak meg. A Velencei-tónál szintén lőszerek kerültek elő.

Rovatok