Index Vakbarát Hírportál

Több nagyváros sem enged a kormánynak a víziközmű-vagyon ügyében

2022. szeptember 9., péntek 17:04

Budapest és más városok után Szombathely is úgy döntött, hogy nem adja át a víziközmű-vagyont az államnak.

A szombathelyi közgyűlés úgy döntött, hogy nem adja át a víziközmű-szolgáltató Vasivíz Zrt.-ben lévő többségi tulajdonrészét, és vele a 21,5 milliárdos közművagyonát az államnak. Az önkormányzat péntek délelőtt, rendkívüli közgyűlésen foglalkozott a kérdéssel. Az állam ajánlatáról itt írtunk részletesen.

A nyugat.hu beszámolója alapján a közgyűlésen Krenner Róbert, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy információik szerint az állam nem is többségi tulajdonrészt akar a vízi közművekben, hanem a tőkeemelés ellenértékeként úgynevezett aranyrészvényt, rendkívüli jogosítványokat kér.

Nemény András arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat nemcsak a tulajdonrészét, hanem a jelenleg 21,5 milliárd forintra becsült vízközmű-vagyonát is elveszítené. A polgármester úgy látja, hogy ekkora vagyonvesztést nem lehet elfogadni, és nem is lehet döntést hozni róla ilyen hirtelen.

Budapest sem adja át

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy augusztus végi háttérbeszélgetésen a víziközmű-vagyonnal kapcsolatos állami átvételi ajánlatról úgy fogalmazott: jelenleg az a hitük, hogy ők ezt jobban tudják csinálni, a nyári vízhiányos tapasztalatok is ezt mutatják. Hozzátette, hogy a főváros évente költ az ivóvízhálózatra, miközben az állam mentesítve van az ilyen kötelezettség alól.

Karácsony Gergely több konzultációt tartott a kérdésben, többek között a társtulajdonos önkormányzatok vezetőivel, és miután jelenlegi formájában átláthatatlannak tartják az ajánlatot, nem élnek vele, de nyitottak bármilyen konzultációra, sőt kezdeményeznek is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Pécs és Érd sem adja át a víziközmű-vagyont az államnak.

Rovatok