Index Vakbarát Hírportál

Csapadékrekord született, villámáradatból sem volt hiány

2022. szeptember 10., szombat 16:31

Új napi országos csapadékrekord született. Az esőnek köszönhetően indul az őszi gombaszezon, a jövő hét vége felé pedig kezdetét veheti az igazi ősz.

A Békés megyei Mezőkovácsházán 69 milliméter eső esett pénteken, ezzel megdőlt a szeptember 9-ére vonatkozó országos csapadékrekord – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján szombaton.

Azt írták: az elmúlt 24 órában egy ciklon hatására országszerte előfordult eső, zápor, zivatar, főként a Tiszántúlon és Észak-Magyarországon hullott jelentős mennyiség. Néhány helyen az intenzívebb zivatarokat felhőszakadás is kísérte.

Hozzátették: a napi maximumot korábban Abony állomás tartotta, itt 2010-ben 61 milliméter volt a napi csapadékösszeg. 

A délkeleti Medgyesegyházán csaknem 50 millimétert, északkeleten, Sárospatakon 41 millimétert mért az Időkép automatája. Mint írják, villámáradatból sem volt hiány. Jövő hét péntek környékén pedig érkezik az évszakváltó front, így kezdetét veheti az igazi ősz. A front átvonulását követően észak-északnyugat felől több hullámban hűvös, sarkvidéki eredetű levegő áraszthatja el az országot, így erős lehűlés jöhet.

Indul az őszi gombaszezon

Jót tett a napokban lehullott eső a természetnek, ennek köszönhetően egyre több gombával lehet találkozni.

A kora őszi időszak számos gombafaj csúcsidőszaka, viszont ahhoz, hogy ezek a gombák nagyobb számban előforduljanak, szükséges a kellő mennyiségű csapadék. Az elmúlt napokban több helyen kiadós eső hullott, keleten, délkeleten és északkeleten helyenként 40-50 milliméter, illetve annál is több – számolt be az Időkép.

Az eső jótékony hatásának eredményeként újra kizöldültek a rétek, néhány helyen járva azt lehetett érzékelni, mintha nem is az ősz, hanem a tavasz kezdődött volna. Az egyre többfelé fellelhető gombák viszont egyértelműen a kora ősz jelei. A nagy őzlábgomba mellett szintén ehető gombafaj az óriás pöfeteg, illetve a piruló őzlábgomba.

Jövő hét csütörtök-péntek környékén egy újabb hullámzó front hozhat ismét csapadékot, így a gombakedvelők kedvező folytatásra készülhetnek.

(Borítókép:  Mohai Balázs / MTI)

Rovatok