Index Vakbarát Hírportál

A Gazdasági Versenyhivatal két, Elf Bart árusító webáruházat is bezáratott

2022. szeptember 14., szerda 10:51

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elrendelte két, szlovák tulajdonú webáruház ideiglenes lekapcsolását, amelyek Elf Bar termékeket és e-cigarettákat hirdetnek a magyar vásárlóknak – írja a hivatal közleménye.

Mint írják, az intézkedés célja, hogy megvédje a magyar embereket, amíg a hatóság részletes vizsgálata befejeződik. A nemzeti versenyhatóság nyáron indított vizsgálatot két szlovákiai vállalkozással szemben, mivel valószínűleg mindketten tisztességtelenül hirdetik e-cigarettáikat, valamint a gyermekek körében népszerű, ezért különösen káros ízesített Elf Bar termékeket a magyar fogyasztóknak.

A Versenyhivatal az ügy körülményeinek mérlegelését követően úgy döntött: ideiglenes intézkedést foganatosít, és lekapcsoltatja a két céggel a szóban forgó webáruházakat. Az intézkedés célja, hogy a vállalkozások – vélhetően jogsértő – kereskedelmi gyakorlata ne érhesse el a hazai vásárlókat a GVH vizsgálata folyamán, így ne okozzon nekik súlyosabb károkat – írja a közlemény.

Az intézkedésnek köszönhetően a két érintett webshop egyike már nem elérhető. A másik webáruház azonban továbbra is működik, ezért ezzel a vállalkozással szemben a GVH elrendelte annak végrehajtását. A hatóság egyidejűleg pénzbírságot szabott ki a cégre és annak ügyvezetőjére, ami naponta egészen addig növekszik, amíg a vállalkozás nem teljesíti az ideiglenes intézkedést.

A közlemény szerint a nemzeti versenyhatóság arra törekszik, hogy a Magyarországon tiltott forgalmazású termékek már addig se juthassanak el a hazai fogyasztókhoz, amíg le nem zárulnak a szlovák cégek ellenindított versenyfelügyeleti eljárások.

Rovatok