Index Vakbarát Hírportál

Az abortuszrendeletet már évek óta nem létező szervezettel egyeztette le a Belügyminisztérium

2022. szeptember 16., péntek 07:44

A dokumentumban a várandóssággal kapcsolatos új irányelveket tették közzé. Az is szerepel benne, hogy azokat a 2017-ben megszűnt Országos Bábaszövetség, mint szakmai szervezet is elfogadta.

Csütörtöktől hatályos az a belügyminiszteri rendelet, amely alapján a nőknek terhességmegszakítás előtt meg kell hallgatniuk a magzat szívhangját. A szívhang abortusz előtti meghallgatása már régóta téma a magyar közéletben, Dúró Dóra már 2016-ban beterjesztett egy javaslatot arról, hogy a terhességmegszakítás előtt kötelező legyen meghallgatni a magzat szívhangját. A politikus a javaslatot 2018-ban ismét benyújtotta.

Nem kívánt terhesség esetén a nőnek a magzat ultrahangképét, a szív pulzációját egyértelműen azonosítva meg kell mutatni és a szívhangot meg kell vele hallgattatni

– áll a Belügyminisztérium által kiadott Egészségügyi Közlöny hétfői számában. A dokumentumban a várandóssággal kapcsolatos új irányelveket tették közzé. Az is szerepel benne, hogy azokat az Országos Bábaszövetség, mint szakmai szervezet is elfogadta. Pedig a szövetség már 2017-ben megszűnt. A szövetség volt elnöke megdöbbenve értesült arról, hogy rájuk hivatkoztak. 

Egyrészt nincs is már Bábaszövetség, másrészt még ha lett volna is, olyanra hivatkoznak, ami nem történt meg, egyértelműen ez egy hazugság, legalábbis egy nemtörődömség. Azért egy méltatlan besorolás, mert olyan helyre kerülünk, ahova, mint szervezet, nem kerülnénk

– mondta Nováky Rita az RTL Klub Híradójának.

A módosítás nagy érzelmi terhet helyezhet az állapotos nőkre

Nováky Rita arról is beszélt, hogy a Bábaszövetség utoljára 2014-ben vett részt a szakmai együttműködésben. A kormánymódosítást korábban szakmai ajánlásokkal indokolta, és azzal, hogy kutatások szerint a magyarok csaknem kétharmada az első szívdobbanáshoz köti a gyermek életének kezdetét.

Az RTL által kérdezett pszichológus szerint a módosítás nagy érzelmi terhet helyezhet a várandós nőkre, de azokra a gyerekekre is, akik esetleg a lelkiismeret-furdalás miatt születnek meg. „Egy egyébként is traumatizáló helyzet még traumatizálóbbá, és megterhelővé válik a nők számára, és nem biztos, hogy ez a hatás az, amit el szeretnénk érni” – mondta Knapek Éva.

A kiszolgáltatott helyzetben lévő nőket képviselő jogvédő szervezet, a Patent Egyesület levélküldő kampányt indított. Arra kérik a belügyi tárca vezetőjét, Pintér Sándort, hogy vonja vissza a csütörtökön életbe lépett módosításokat. Kezdeményezésükhöz eddig már hatezren csatlakoztak.

(Borítókép: Universal Images Group/Getty Images)

Rovatok