Index Vakbarát Hírportál

Gáz van Balassagyarmaton, nem fogadták el a 16-szoros gázárat

2022. szeptember 19., hétfő 09:56

Sikertelen lett a legutóbbi, gázügyben kiírt közbeszerzés Balassagyarmaton és a környékbeli településeken, miután többen nem fogadták el az MVM energiaszolgáltató 16,6-szorosan megemelt árajánlatát.

A hírről Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere számolt be. Emlékeztetett arra, hogy egy tucatnyi településsel együtt közbeszerzésen próbáltak nagyfogyasztó intézményeiknek gázt szerezni október elsejétől egy évre. Az MVM árajánlata néhány napja érkezett meg, és akkor derült ki, hogy több mint 16-szoros áron adnák a gázt.

Csach Gábor most azt írta, hogy „sajnos a települések közül többen nem fogadták el a 16,6-szoros megemelt ajánlatot. Ezért most más településekkel együtt arra kényszerülünk, hogy az állami intézmények számára rendelkezésre álló pénzügyminisztériumi felügyelettel működő KEF (Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság) rendszerben szerezzünk árat a következő egy évre.” Hozzátette: 

ennek két nagy kockázata is van.

Egyrészt az, hogy ha sikerül egy fixált árat elnyerniük, és később esetleg csökken a gáz ára, akkor ettől az áreséstől függetlenül egész évre fizetniük kell az elnyert magas árat. Másrészt pedig, ha nem kapnak rögzített árat, akkor a holland gáztőzsde napi állása szerint kell majd fizetniük, egy „úgynevezett fix felárral számolva”.

A fix felár miatt 20-30 százalékos emelkedésnél akár súlyosabb terhet is jelenthet, mint a 12–17-szeres piaci ár

– írta a polgármester az utóbbiról, hozzátéve: a jelenlegi helyzetben sajnos jó döntést sehogy sem tudnak hozni.

Hosszú bejegyzésében a városvezető arra is kitért, hogy „nyilván segítséget jelentene a kormány beavatkozása a közszféra energiabeszerzés-támogatására, de az állami intézményeket ugyanez az energiaár sújtja”, és a lakossági terheket sem tudják tovább növelni.

A minap terjedelmes cikket közöltünk az Indexen arról, hogy milyen jogi-fogyasztóvédelmi lépéseket tehet a fogyasztó abban az esetben, ha olyan magas gázszámlát kap, amely szerinte már nem indokolt. 

Rovatok