Index Vakbarát Hírportál

Most akkor kapunk uniós pénzeket, vagy sem?

2022. szeptember 19., hétfő 09:04

A magyar térfélen pattogó labda, politikai nyomás az Európai Parlament részéről és kölcsönös kompromisszumkényszer – miről szól az Európai Bizottság döntése?

Az Európai Bizottság körülbelül 3000 milliárd forintnyi uniós forrás felfüggesztését javasolja, de a magyar kormánynak november 19-ig van ideje arra, hogy teljesítse a vállalásait, amelyek egy részéről itt írtunk részletesen. Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós források felhasználásért felelős miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány hétfőn benyújtja a jogszabály-módosítások első csomagját.

A magyar térfélen pattog a labda?

A Political Capital öt pontban értelmezte az Európai Bizottság döntését:

Nem ér célt „a bosszúszomjas” kísérlet?

„Úgy tűnik, nem ér célt a bosszúszomjas európai baloldal kísérlete, hogy Magyarország elessen a neki járó pénzektől” – ez már az Alapjogokért Központ értelmezése a döntésről.

Az Alapjogokért pontjai:

Kölcsönös kompromisszumkényszer

Kovács János Az elemző szemével oldalon arra hívta fel a figyelmet, hogy „az Európai Bizottságnak a javaslatai megtételénél nemcsak a magyar kormánnyal, de a többi uniós intézménnyel, főleg a jóval »átpolitizáltabb« Európai Parlamenttel való viszonyára is tekintettel kell lennie”.

Ugyanakkor, ahogy korábban írtam, az EU a jelenlegi válsághelyzetben nem engedheti meg magának, hogy újabb és újabb belső frontokat nyisson, különösen a lengyelekkel való kötélhúzás, a több tagállamában is küszöbön álló, jobboldali fordulat (például: Olaszország, Svédország), a tél és a recesszió beköszöntével együtt járó társadalmi elégedetlenség fokozódása közepette. Ehhez alapvető reformokra is szükség lesz, amelyek több esetben is intézményes változtatásokat, a közösségi büdzsé keretszámait és a közösségi teherviselést erőteljesen érinthetik. Itt kulcsfontosságú, hogy mely területeken van egyhangú döntés, vagyis hol erős az egyes tagállamok zsarolási potenciálja

fogalmazott a politikai elemző.

Kovács János kitért arra is, ha a magyar gazdaság egyszerre kényszerülne elszenvedni az oroszellenes szankciók és az uniós belső szankciók hatásait, „nyilván abban volna érdekelt, hogy még gyakrabban és konzekvensebben éljen az Európai Tanácsban (és az EU Tanácsában) az egyet nem értés eszközével. Látni kell: kölcsönös kompromisszumkényszer áll fenn, a türelemjáték (az időtényező) az erőforrások és idegek harcáról szól, tehát arról, melyik félnek mennyire sürgető a megállapodás.”

(Borítókép:  PATRICK HERTZOG/AFP)

Rovatok