Index Vakbarát Hírportál

Rendkívül komoly az orvoshiány Budapesten

2022. szeptember 20., kedd 09:25

Friss adatok szerint szeptemberben országszerte 843 alapellátó praxisban nem volt orvos, a fővárosban 92 háziorvosi és 81 alapellátó fogorvosi praxis üres. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Budapestről készült körképe szerint bár a fővárosban az egészségügyi szolgáltatások könnyebben elérhetők, mint az ország más térségében, de az orvoshiány is jelentősebb.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) adatai szerint szeptember 1-jén országszerte összesen 843 alapellátó praxisban nem volt orvos. Ezek közül 607 üres körzetben háziorvos nem volt, 236-ban pedig az alapellátó fogorvos hiányzott. Júliushoz képest egyetlen üres praxissal van csak több az országban − írta meg a Napi.hu.

Budapesten 92 háziorvosi körzetben nincs orvos, szeptember 1-től három körzetben üresedett meg a praxis.

Ezekben a rendelőkben ugyanúgy, mint a többi üres körzetben, csak helyettesítéssel oldható meg a betegek ellátása, emellett pedig a fővárosban 81 fogorvosi praxisból is hiányoznak az orvosok.

A Központi Statisztikai Hivatal Budapestről készült kiadványa szerint 2020-ban a budapesti kórházakban – az ezer ágynál többet működtető szakterületek közül – a fertőző-, pszichiátriai és csecsemő-, gyerekgyógyászati osztályokról hiányzott a legtöbb orvos, míg a szülészeti, nőgyógyászati, bőr- és nemibeteg-ellátó, valamint reumatológiai osztályokon orvostöbblet volt.

Bár a fővárosban az egészségügyi szolgáltatások könnyebben elérhetők, mint országosan, de az orvoshiány is jelentősebb.

A budapestiek az egészségükre valamivel több mint 111 ezer forintot költöttek 2020-ban, szemben az országos 74 ezer forinttal − írja a KSH. Havonta ez valamivel több mint 9300 forint kiadást jelentett.

A KSH szerint 42 ezer orvosi és 105 ezer szakdolgozóra lett volna szükség az országban az egészségügy zavartalan üzemeltetéséhez 2020-ban.

Ezzel szemben 37 100 orvos dolgozott, és 101,3 ezer szakdolgozói állás volt betöltve.

Budapesten 2020-ban 903 háziorvos és 288 házi gyermekorvos látta el a betegeket. A háziorvosok ötöde praktizált a fővárosban, a helyettesítésben ellátott szolgálatoknak csak 6,5 százaléka volt Budapesten.

Az orvosi állásoknak országosan 3,7, Budapesten 5,4 százaléka volt üres, a szakdolgozók is nagyobb arányban hiányoztak a fővárosban (6,3 százalék), mint országosan (3,4 százalék).

(Borítókép:  Carl Court/Getty Images)

Rovatok