Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Magyarország semmit sem támogat, ami veszélyeztetné a Paksi Atomerőművet

2022. szeptember 26., hétfő 15:52

Magyarország nem támogat semmit, ami közvetve vagy közvetlenül veszélyeztetné a Paksi Atomerőmű építését – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának hétfőn. A miniszter úgy véli, „az energia előállításának ez a formája olcsó, fenntartható, ami nélkül elképzelhetetlen lenne elérni vágyott céljainkat”.

Felszólalt Szijjártó Péter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Közgyűlésének plenáris ülésén Bécsben. A külgazdasági és külügyminiszter beszédében hangsúlyozta: miközben az Európai Unió a recesszióba tart, nagyon komoly energiaellátási gondokkal küzd, nem létezik energiapiac. Az energiaárak jelenleg az égbe szöknek, miközben a kelet–nyugati ellátási láncok megszakadtak. Ebben a helyzetben megnövekszik a nukleáris energia jelentősége.

Kiemelte: világossá kell tenni, hogy nukleáris energia nélkül nincs biztonságos energia-utánpótlás, nincs megfizethető energia Európában, mivel a nukleárisenergia-kapacitások csökkentik a függőséget a teljesen energiafüggő környezetben. Ezért lehet azt mondani, hogy a nukleáris energiakapacitás egyenlő a „szuverenitásunkkal”.

Magyarországnak több mint 40 éves nagyon pozitív tapasztalata van a nukleáris energia felhasználása terén.

Az energia előállításának ez a formája olcsó, fenntartható, ami nélkül elképzelhetetlen lenne elérni vágyott céljainkat

– mondta, hozzátéve: sajnálatos módon egyesek az Európai Unióban, túlteljesítve az elvárásokat, különböző akadályokat gördítenek a nukleáris beruházások elé.

Szijjártó úgy véli: világossá kell tenni, hogy megfontolunk minden brüsszeli intézkedést, a nemzeti exporthatósági tevékenységet, európai banki műveletet, amelyek gátolják a nukleáris erőművünk építését, amit szuverenitásunk elleni támadásként értékelünk. „A biztonságos energiaellátás kérdését a szuverenitás kérdéseként értelmezzük” – tette hozzá.

Magyarország azért döntött a nukleáris atomerőmű megépítése mellett, hogy biztosítsa az energiaellátását. A két új reaktor megfelel a legszigorúbb normáknak a biztonság terén. Szijjártó szólt arról, hogy Ausztria Magyarország szomszédja, már csak ezért is figyelni kell a biztonságra. Ez egy nemzetközi projekt, amelyet a Roszatom vezet, de amerikai, francia és német cégek is részt vesznek benne, ideértve az alvállalkozókat is.

Megkapta a végleges építési engedélyt

A miniszter hozzátette: a projekt megkapta a végleges építési engedélyt. Magyar várakozások szerint az első betonelemeket jövő ősszel fektetik le. A létesítmény várhatóan 2030-ban lesz üzemképes. A beruházással évente 70 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást takarít meg az ország.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: „jogunk van ezt az erőművet felépíteni, már csak azért is, mert az energiamix összeállítása a nemzeti fennhatóság alá tartozik”. Nincs uniós szankció a nukleáris energiára – emlékeztetett. Ezért is akadályozni az ilyen beruházásokat az uniós szabályok megsértését jelenti. Ismerve az energiaellátás terén megmutatkozó válságot, Magyarország kérvényt nyújtott be a jelenlegi nukleáris reaktorai élettartamának meghosszabbítására.

Mint mondta:

Reméljük, hogy az EU-intézmények tárgyszerűen fogják ezt elbírálni, mindenfajta ideológiai, politikai megközelítés nélkül.

Felidézte, hogy az EU újabb szankciós csomagot készít elő. Ebben a kérdésben Magyarország számára van egy vörös vonal.

Nem fogjuk, és soha nem is tettük, hogy támogassunk olyat, ami veszélyeztetné energia-utánpótlásunkat, közvetve vagy közvetlen formában

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Ezért nem támogatják a szankciókat

Ezért nem is támogatja Magyarország a műszaki, építési és informatikai szolgáltatások szankcióját. Ennek nincs orosz vagy akár ukrán aspektusa, csak a magyar nemzeti érdek. Ez pedig az, hogy szavatolja az energia biztonságos ellátását Magyarországon.

Mindent megteszünk azért, hogy befejezzük a nukleáris erőművet a lehető leggyorsabban, hogy beépüljön energiamixünkbe és energiahálózatunkba 

– fogalmazott a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Magyarország támogatja a NAÜ törekvéseit, nevezetesen azt, hogy az energiaforrások egyenlőséget élvezzenek Európában, hogy az atomenergia ne legyen diszkriminálható politikai alapon, és Magyarország szabadon használhassa a nukleáris energiát – jelentette ki végezetül Szijjártó Péter az MTI szerint.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok