Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor: Nincs B terv, meg fogunk állapodni az Európai Bizottsággal

2022. szeptember 27., kedd 15:39

Az Európai Bizottsággal való tárgyalások tudnivalóiról, a magyar kormány tervezetének brüsszeli reakciójáról és az uniós feltételek tisztázásáról is beszélt nemrég egy interjúban Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

Nincs B terv, az Európai Bizottsággal való megállapodás az A terv, amit a kormány meg is fog valósítani – nyilatkozta a Portfoliónak Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

A tárcavezető elmondta, hogy már hétfőn megkezdődött az országgyűlési vitája azoknak a törvényjavaslatoknak, amelyeknek a benyújtását a kormány szeptember 30-ig vállalta, így az ígéretek négy nappal hamarabb kerültek a parlament elé.

Az, hogy korábban teljesítjük a vállalt határidőket, a legerősebb bizonyítéka annak, hogy mennyire komolyan gondoljuk a vállalásainkat és azt, hogy megállapodunk az Európai Bizottsággal

– szögezte le Navracsics Tibor, aki azt is hozzátette, hogy szakértői szinten már június vége óta folyamatos kommunikáció van a kormány és az Európai Bizottság között.

A miniszter arról is beszámolt, hogy legutóbb múlt szerdán járt Brüsszelben, ahol Johannes Hahn költségvetési biztossal az Integritás Hatóságról és a Korrupcióellenes Munkacsoportról is egyeztetett, és mint fogalmazott: számára úgy tűnt, az Európai Bizottság elégedett a magyar tervezettel.

Elképzelhető azonban, hogy egyes részletekben lesz még finomítás, hiszen a törvényalkotási folyamat is lehetőséget ad arra, hogy módosító indítványokkal pontosítsuk a szabályokat, de azt mondhatom, hogy az alapvonalakban konszenzus van a bizottság és a magyar kormány között az Integritás Hatóság kapcsán

– mondta a tárcavezető, aki a bizottság által elvárt igazságügyi reformokkal kapcsolatban elmondta: a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a testület még mindig nem közölte, mik azok az elvárások, amelyek eloszlatnák az aggodalmakat az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban.

Navracsics Tibort azzal kapcsolatban is kérdezték, meddig húzódhat az igazságszolgáltatással kapcsolatos kérdések tisztázása a november 19-i határidő fényében.

A uniós források felhasználásért felelős miniszter ezzel kapcsolatban a Portfoliónak kifejtette: az a dátum valójában a feltételességi eljárás határideje, ám abban bízik, hogy az Integritás Hatóság november 19-ig el tudja kezdeni a működését, ami fontos igazolási pont lesz az Európai Bizottság számára.

Az újjáépítési alapnál nincsen sokkal több időnk, éppen ezért szeretnénk minél hamarabb megtudni, hogy mik azok a pontok, amelyekről tárgyalnunk kellene. Mi azt többször kinyilvánítottuk már, hogy meg akarunk állapodni, és minden javaslatot megfontolunk, de ahhoz az összes részlettel tisztában kell lennünk, amit problémaként jelöl meg az Európai Bizottság

– hangsúlyozta az interjúban Navracsics Tibor.

 (Borítókép: Navracsics Tibor. Fotó: Szabó Réka / Index)

Rovatok