Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa megígérte, hogy Magyarországra jön

2022. szeptember 30., péntek 10:44

Palánki Ferenc, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke találkozott Ferenc pápával, aki megígérte, hogy hamarosan ellátogat Magyarországra.

Novák Katalin köztársasági elnök augusztusban meglátogatta a Vatikánban Ferenc pápát. A magyar államfő egy olyan hímzett papi stólát ajándékozott a negyvenperces magánaudiencián a katolikus egyházfőnek, melynek elkészítésében maga is részt vett.

Az augusztusi találkozónak három főtémája volt: az Ukrajnában zajló háború és a családok támogatása mellett szóba került a szentatya magyarországi látogatása is. A köztársasági elnök akkor arról számolt be, hogy a találkozón átadott egy hivatalos meghívólevelet Ferenc pápának, és kérte, hogy jövőre látogasson el Magyarországra. Hozzátette:

AZ EGYHÁZFŐ MEGERŐSÍTETTE, HOGY SZÁNDÉKÁBAN ÁLL MAGYARORSZÁGRA LÁTOGATNI, ÍGY EL IS KEZDŐDHET A PÁPALÁTOGATÁS ELŐKÉSZÍTÉSE.

Ferenc pápa a napokban ismét megerősítette, hogy szeretne hazánkba jönni. Palánki Ferenc, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke Facebook-oldalán arra utalt, hogy a szentatyában már nemcsak a szándék fogalmazódott meg, hanem ígéretet is tett a látogatásra egy közelmúltbeli beszélgetésük alkalmával.

Nagyon kedves volt, magyarul köszöntött minket, majd olaszul azt mondta: »Menni fogok Magyarországra!« Mi pedig azt feleltük: »Szeretettel várjuk!«

– írta Palánki Ferenc.

Ukrajnai fogolycserében is közreműködött

A La Civilta Cattolica című olasz jezsuita folyóirat csütörtöki számában közölte, hogy Ferenc pápa is közvetített az Ukrajnában szeptemberben megvalósult fogolycsere érdekében. Az újság egy szeptember 15-én lezajlott beszélgetésre tett utalást, amely Ferenc pápa és a Vallások Világtalálkozójának orosz és belorusz jezsuita delegációja résztvevői között zajlott a kazahsztáni Asztanában.

Ferenc pápa elmondása szerint korábban a Vatikánban fogadott kihallgatáson egy ukrán fogolycserén dolgozó katonatisztet, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vallásügyi tanácsadójának kíséretében érkezett. Egy több mint 300 hadifogoly nevét tartalmazó listát adtak át neki, és azt kérték, hogy próbáljon tenni valamit az esetleges fogolycsere érdekében.

A kérésnek eleget téve Ferenc pápa azonnal felhívta a vatikáni orosz nagykövetséget, majd arról érdeklődött, hogyan járhatna közben egy lehetséges fogolycsere vagy annak felgyorsítása érdekében.

Ferenc pápa legutóbb 2021-ben, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából járt Magyarországon.

Rovatok