Index Vakbarát Hírportál

Szorosabb derékszíj Nagykanizsán a rezsiválság miatt

2022. október 5., szerda 11:32

Takarékossági intézkedésekről döntött a város közgyűlése.

Takarékossági intézkedésekről is tárgyalt szerdai soron kívüli ülésén Nagykanizsa közgyűlése, ahol egyes intézmények működésének szüneteltetéséről döntöttek.

Az ülésen a közgyűlésben egyfős többségben lévő Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) frakciójának javaslatát fogadták el, elsősorban az idei évre vonatkozó intézkedésekként.

Létszámstop, bezárások

Ez egyebek mellett általánosságban tartalmazza, hogy a város intézményeiben és cégeinél létszámstopot rendelnek el, illetve az irodahelyiségekben legfeljebb 20 Celsius-fokos hőmérsékletet biztosítanak.

Szüneteltetik a város kisebb kulturális intézményeinek működtetését, ezek programjait a Hevesi Sándor Művelődési Központba szervezik át. Ideiglenesen bezárnak a fiókkönyvtárak, a Magyar Plakát Ház, és december közepétől egy hónapon át zárva lesz a Halis István Városi Könyvtár és a Thúry György Múzeum.

Az idősek ellátását szolgáló Zrínyi utcai épületet annak gazdaságtalan működtetése miatt bezárják, az ott zajló tevékenységeket más intézményekben folytatják, a bölcsődék és óvodák esetében pedig lezárják az üres csoportszobákat.

Lekapcsolt díszkivilágítások

Lekapcsolják Nagykanizsa épületeinek díszkivilágítását, az adventi időszakban a város karácsonyfájának kivételével nem szerelik fel az ünnepi fényeket sem. A városi uszoda esetében a részleges üzemeltetés lehetőségét vizsgálják.

Balogh László polgármester a napirendek között tárgyalt költségvetési módosításkor más megtakarítási javaslatokat fogalmazott meg, azonban ezeket az ÉVE alkotta többség nem fogadta el.

Az elmúlt hetekben már nem először leszavazott polgármesteri előterjesztés értelmében csökkentették volna a közgyűlés tagjainak tiszteletdíját, megszüntették volna a városi televíziót és újságot, valamint a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft.-t, továbbá összevonták volna az önkormányzat városüzemeltető és vagyongazdálkodási cégét.

A Hevesi Sándor Művelődési Központot ideiglenesen bezárták volna, az összes kulturális rendezvényt pedig a tavaly ősszel megnyitott és a leginkább energiahatékonyan működtethető Kanizsa Arénába szervezték volna át a létesítmény költségvetési támogatásának megemelése mellett.

Rovatok