Index Vakbarát Hírportál

Eltört Tordai Bence ujja egy rendőri intézkedés közben, reagált a rendőrség

2022. október 6., csütörtök 17:32

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője közölte, hogy csütörtökön Budapest V. kerületében kilakoltattak egy idős asszonyt a rendőrök, az intézkedés közben még az ő ujja is eltört.

„A mai fideszes kilakoltatás legszomorúbb eredménye: hajléktalanná tettek egy kiszolgáltatott, beteg, idős asszonyt. Ehhez képest legfeljebb kellemetlen mellékkörülmény, hogy a rendőri intézkedés közben eltört az ujjam” – írta az országgyűlési képviselő abban a bejegyzésben, amelyben a begipszelt kép és az orvosi látleletet is látható.

Tordai Bence azt is hozzátette, hogy múlt héten Budapest V. kerületének polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter hiába szavazta meg a kilakoltatások felfüggesztést a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén. Most ugyanis – Tordai szerint – a kerületi polgármester

törvénysértés árán, az önkormányzatnak anyagi veszteséget is okozva, könyörtelenül végigvitte a kilakoltatást.

A képviselő szerint emellett az eset másik tanulsága – az ujjtörést illetően – az, hogy „az erőszakmentes ellenállás alacsony kockázatú, de nem teljesen kockázatmentes formája a polgári engedetlenségnek”.

Kerestük a rendőrséget, ezt válaszolták 

Azzal kapcsolatban, hogy miként tört el a csütörtöki kilakoltatáson az országgyűlési képviselő ujja, levélben megkerestük a Budapesti Rendőrfőkapitányságot. Levelünk után élesedett a police.hu oldalán egy közlemény, a rendőrség válaszlevelében ezt ajánlották figyelmünkbe.

Abban azt írták: a rendőrség a hatályos jogszabályoknak megfelelően nyújtott segítséget egy bírósági végrehajtásban csütörtökön. „A jogszerű eljárást civil aktivisták és politikusok akadályozták, akik a szűk lépcsőházban szorosan egymásba kapaszkodva ültek a lépcsőn. A rendőrök többször felszólították őket, hogy ne akadályozzák az eljárást, majd háromszor figyelmeztették őket, hogy amennyiben nem engedelmeskednek a felszólításnak, testi kényszert fognak velük szemben alkalmazni – írta a rendőrség a közleményben, hozzátéve:

Miután a többszöri felszólítás sem vezetett eredményre, a rendőrök a lehető legenyhébb kényszerítő eszközt – testi kényszert – alkalmaztak az Rtv. 47. § alapján.

„Az intézkedést követő parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy a rendőrök jogszerűen és szakszerűen jártak el” – olvasható a közleményben, amelynek a legvégére azt is odabiggyesztették: 

Az eltört kisujjú országgyűlési képviselőnek a Budapesti Rendőr-főkapitányság mielőbbi jobbulást kíván!

Ez áll az eset hátterében az önkormányzat szerint: több éve húzódik a dolog 

A V. kerületben történő kilakoltatásról már egyik keddi cikkünkben is beszámoltunk.

Akkor a kerület, Belváros–Lipótváros Önkormányzata – írásunk megjelenését követően – levelet küldött szerkesztőségünknek, amelyben a kilakoltatást hosszabban megindokolta. Azt írták: 

A társasház közös képviselője több alkalommal élt már panasszal a bérlő közösségi együttélés legalapvetőbb kritériumainak sem megfelelő viselkedésére. 2020.07.21-én a társasház közös képviselője jelezte, hogy csatornaelzáródási probléma miatt szükséges lenne a szakemberek bejutása a lakásba. A bérlő többszöri felszólítás ellenére sem biztosította a bejutást, így a szomszédos magántulajdonú lakásban a probléma a mai napig fennáll. 2022.09.06-án a közös képviselő az önkormányzati lakásból történő ázás miatt fordult ismét az önkormányzathoz, a bérlő a bejutást ezúttal is akadályozta. Majd a közös képviselő közegészségügyi eljárás megindítását kérte (képekkel bizonyítva a szükségességét), mivel a bérlő a háztartási hulladékát a padlástérben és a lakáshoz tartozó tárolóban gyűjti. Ez járványügyi problémákat és többletköltséget okoz a társasháznak.

Hozzátették: a bérlő 2022. szeptember 22-én kelt végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmét a bíróság elutasította. „A bíróság álláspontja szerint a kötelezettnek több éve volt arra, hogy lakhatásának körülményeit rendezze, a végrehajtási eljárásban a továbbiakban nincs lehetőség arra, hogy a felfüggesztéssel az eljárás tovább húzódjon, mert – a bíróság meglátása szerint – ha a kötelezett az elmúlt években nem tett intézkedéseket helyzetének javítására, így még további hat hónap alatt nem várható, hogy ez be fog következni.”

A V. kerület mellett több másik kerületben is zajlottak, zajlanak kilakoltatások. A minap még a Budapesti Sakkszövetség volt főtitkára is utcára került, de az utóbbi hetekben már arra is volt példa, hogy aktivisták sikeresen akadályoztak meg egy kilakoltatást.

(Borítókép: Tordai Bence 2022. július 22-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok