Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter elárulta, pontosan miről tárgyalt Lavrovval

2022. október 9., vasárnap 16:38

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel való legutóbbi találkozását mesélte el a magyar külügyér.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint ma egyetlen olyan gázvezeték van Európában, amely keletről nyugatra vezet, és száz százalékon működik: ez a Török Áramlat. Ez hozza a gázt Oroszországból Törökországon, Bulgárián és Szerbián át Magyarországra. Szijjártó szerint amire ígéretet kaptunk az orosz gázipari óriástól, a Gazpromtól, azt eddig teljesítette.

A külügyminiszter a HírTV Politikai hobbista című műsorában arról is beszélt, hogy amiben eddig megegyezett az oroszokkal, azt betartották, mondjon bárki bármit is róla.

Eszköz a külpolitika

Védte legutóbbi találkozóját az orosz külügyminiszterrel New Yorkban, hiszen az arra volt jó, hogy megegyezzen vele a késleltetett fizetésben, ami nekünk kedvező. Ennek eredményeként garantálható, hogy a Gazprom leszállítja a vállalt napi 5,8 millió köbméter földgázt. A bírálókat pedig kérdőre vonta, vajon akkor is őt kritizálják-e majd, amikor a lakásukban meleg lesz, máshol Európában viszont nem.

Szijjártó Péter a külpolitikát eszköznek tekinti ahhoz, hogy az országnak jobb legyen. „Mert hát mire való a külpolitika, ha nem erre?” – tette fel a kérdést a magyar külügyminiszter.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Andrej Cukic / EPA / MTI)

Rovatok