Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor helyett Gulyás Gergely válaszolt Karácsony Gergelynek

2022. október 10., hétfő 15:27

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ha teljesítenék a főpolgármester kérését, és a háztartások helyett az önkormányzatoknak biztosítanák a paksi áramot, az a rezsicsökkentés megszüntetésével járna. Karácsony Gergely és még 17 polgármester levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt az önkormányzatok támogatására, továbbá egy Nemzeti Energiacsúcs összehívását sürgette.

A főpolgármester és a polgármesterek október 9-én közzétett nyílt levelében többek között az áll, hogy egyetlen városvezető sem akar intézményeket bezárni, és mindent megtesznek az alapvető közszolgáltatások működtetése érdekében. Ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az energiaválság és az elszabadult árak miatt kialakult megélhetési válság eddig nem tapasztalt szociális krízissel fenyeget Magyarországon.

Mindannyian megengedhetetlennek tartjuk, hogy fűtetlen óvodákban és bölcsődékben fázzanak a gyerekek. Amennyiben ezt miniszterelnök úr is elfogadhatatlannak tartja, úgy haladéktalanul összehívja a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett Nemzeti Energiacsúcsot, és azonnali párbeszédet kezd a magyar önkormányzatokat képviselő szervezetekkel

– fogalmaztak nyílt levelükben a városvezetők.

Orbán Viktor helyett Gulyás Gergely írt választ Karácsony Gergelynek, akit arról tájékoztatott, hogy „az idei évben a kormány legfontosabb feladatának tekinti, hogy megvédje a magyar családokat és a magyar vállalkozásokat a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság következményeitől”.

A Facebook-oldalán megosztott levelében a miniszter emlékeztetett, hogy a háztartásoknak – köztük a budapesti polgároknak is – havi 181 ezer, évente több mint kétmillió forint erejéig rezsitámogatást biztosítanak. Gulyás Gergely szerint ez Európában a legnagyobb mértékű, családoknak nyújtott rezsitámogatás.

A kormány ezenkívül további fűtéstámogatást biztosít a nagycsaládosok részére, valamint tűzifa- és barnakőszénprogramot indított. A magas infláció mellett is biztosítják a nyugdíjak értékállóságát, valamint visszaadták a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat, továbbá idén is fizetnek nyugdíjprémiumot az időseknek.

Az értékálló nyugdíjak és a családtámogatások nagymértékben hozzájárulnak az önkormányzatok szociális ellátási feladatainak mérsékléséhez

– tette hozzá a miniszter.

Azt is írta: „A magyar kormány számára kiemelt jelentőségű a munkahelyek védelme, ezért segítjük a bajba jutott vállalkozásokat is. Támogatási programot indítottunk az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozások számára. Több mint kétszázmilliárd forinttal fogjuk támogatni energiakiadásaikat és energiahatékonysági beruházásaikat. A kormány aktívan dolgozik a gyármentő program részletein, és szükség esetén újabb munkahelyvédelmi akciótervvel áll elő. Ezekkel a programokkal a kormány nemcsak a munkahelyeket védi meg, hanem a gazdaság működésének támogatásával az önkormányzati adóbevételeket is.”

Gulyás Gergely arra is kitért, hogy az elmúlt években a baloldal, ezen belül Karácsony Gergely és a pártja, „sőt a főváros közpénzből fizetett brüsszeli képviselői következetesen elutasították az atomenergiát”. Úgy fogalmazott:

Mindenhol – így Brüsszelben is – mindent megtettek, hogy az energiabiztonságot szavatoló paksi bővítést megakadályozzák, míg most Ön a paksi áramban rejlő rendkívüli lehetőségekről és az atomenergiából kinyerhető olcsó energiáról írt levelet.

Mivel Gulyás Gergely szerint az ellenzék „által minden eszközzel gáncsolt” paksi bővítés még nem készült el, a most működő paksi blokkok Magyarország éves áramfogyasztásának mintegy harmadát fedezik.

Az olcsó paksi áram teszi lehetővé, hogy a magyar családok az Európai Unió legalacsonyabb áramdíját fizessék. A fennmaradó energiaigényt a paksi áram sokszorosáért termelő egyéb erőművekből, illetve importból kell fedezni. Ezért az Ön kérésének teljesítése – mely a háztartások helyett az önkormányzatoknak biztosítaná a paksi áramot – a rezsicsökkentés megszüntetésével járna. Ezt a kormány elutasítja

– közölte a miniszter.

Az önkormányzatok költségvetési helyzetének felmérésére és a megnövekedett energiaköltségekkel kapcsolatos tárgyalásokra a kormány miniszteri biztost nevezett ki. Gulyás Gergely szerint a főpolgármester is láthatja, hogy a háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság elleni küzdelem, a családok és a munkahelyek védelme óriási terhet ró az országra. Ez idén 1500 milliárd forint többletkiadást jelent a központi költségvetésnek, míg a jövő évben a mai kalkulációk alapján 2500 és 3000 milliárd forint között lehet e költségek mértéke.

„Ennek megfelelően minden felajánlást köszönettel fogadunk a leggazdagabb önkormányzatok – így a főváros – részéről, amellyel hozzá tudnak járulni a magyar családok és munkahelyek megvédése érdekében létrehozott rezsivédelmi alap forrásaihoz” – zárta levelét Gulyás Gergely.

(Borítókép: Gulyás Gergely 2022. április 28-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok