Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc: Meghibbant, zsarnok lett, fogalma sincs, miről beszél

2022. október 10., hétfő 10:15

A Demokratikus Koalíció elnöke úgy látja, hogy amikor egy demokratának mondott 60 éves politikus további 40 évre tervez, akkor „örökkévalónak hiszi önmagát, művét, eszméjét”.

Örökkévaló a Karmelitában? – tette fel a kérdést hétfő reggel Gyurcsány Ferenc.

Amikor egy demokratának mondott hatvanéves politikus további negyven évre tervez, akkor örökkévalónak hiszi önmagát, művét, eszméjét. Az ilyen politikus kivonja, felemeli magát a versengő, többpárti keretből, azon kívülre, felülre helyezi magát. Ezáltal viszont megszűnt demokratikus politikus lenni. Több lehetőség van: meghibbant, zsarnok lett, fogalma sincs, miről beszél

– fogalmazott a korábbi miniszterelnök arra utalva, hogy sajtóinformációk szerint Orbán Viktor Kötcsén kifejtette: az elmúlt időszakban tudatosan nevel ki új generációt a Fideszben, ők jól képzettek, képesek kormányozni, és 2030 után akár 2060-ig is el kell tudniuk vezetni az országot.

Gyurcsány Ferenc leszögezte, ha a demokratikus közösség felismeri „ezt a pszichológiai, politikai kórképet, akkor egyetlen dolga maradt, eltávolítani az ilyen vezetőt, mert közvetlenül veszélyezteti az államrend demokratizmusát, biztonságát”.

A DK elnöke megjegyezte: aki nem ezt teszi, miközben érti a fenti állítás súlyát, lehetséges következményét, „akkor az éppúgy hibbant, zsarnok, mint a fenti szerencsétlen. Felmentést kereső esetben gyáva, lusta, alkalmatlan, áruló. Azok pedig ilyen esetben harmadlagos, tizedleges kérdésekre fordítják a figyelmüket, és ott kezdenek csatát, azok ténylegesen harcot imitáló menekülők. Mintha belőlük is lenne manapság.”

Gyurcsány Ferenc néhány nappal ezelőtt törpének nevezte Orbán Viktort, amit Kocsis Máté és Fürjes Balázs sem hagyott szó nélkül.

Rovatok