Index Vakbarát Hírportál

Fény derült Orbán Viktor késlekedésére, de a „lelkivilága” titok marad

2022. október 12., szerda 17:47

Mivel a magyarok általában a Facebookot részesítik előnyben, úgy tűnik, kevés motiváció volt eddig arra, hogy a magyar kormányfő csatlakozzon a rivális platformhoz. Orbán Viktor új Twitter-fiókja mellett kommunikációs csapata egy podcastet is elindított.

Szakértők szerint a miniszterelnök csatlakozása arra utal, hogy – az ukrajnai orosz háború következményei és a Brüsszellel az uniós forrásokhoz való hozzáférés miatt régóta tartó vita közepette – jobban szeretné befolyásolni az angolszász világ közvéleményét. 

Amikor Orbán Viktor a héten megtette első bejegyzéseit a Twitteren, az egyikből kiderült, hogy Magyarország miniszterelnöke miért éppen most csatlakozott a közösségi médiaplatformhoz.

Az első napom után a Twitteren egy kérdés foglalkoztat. Hol van az én jó barátom, Donald Trump?

– állt a posztban, amelyben egy John Travoltát ábrázoló gif látható.

Miért késett ennyit Orbán Viktor a Twitteren?

Még szeptemberben az Európai Bizottság korrupciós aggályok miatt javasolta a Magyarországnak szánt kohéziós alapok 65 százalékának, 7,5 milliárd eurónak a felfüggesztését. A Brüsszel és Budapest között régóta tartó vita arról szól, hogy az utóbbi betartja-e az EU alapvető értékeit. Ha az unió nem oldja fel a finanszírozás befagyasztását, az gondot okozhat Orbánnak, mivel Magyarország nagymértékben függ a brüsszeli pénzektől.

Orbán feje felett kardként lebeg, ha ezeket a pénzeket megvonják

– mondta az Euronewsnak Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem szociológiaprofesszora.

A kommunikációs csapat egy podcastet is elindított

Orbán Viktor új Twitter-fiókja mellett kommunikációs csapata egy podcastet is indított A merész igazság Magyarországról címmel. Az első epizódot kedden sugározták, és az uniós finanszírozásról szólt. 

„Csatlakozzanak most hozzánk, hogy megismerjék a magyar álláspontot az EU Bizottsággal folytatott vitában, és a kölcsönösen előnyös megoldás megtalálására vonatkozó javaslatainkat” – tweetelte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. 

Ez egy remek módja annak, hogy elérjük a nyugati politikusokat és a nemzetközi médiát. A Twitternek jobb a lefedettsége az angolszász világban, ami most a kormány számára a prioritás. Mivel a nemzetközi és konkrétan az uniós kérdések egyre fontosabbak Magyarország számára, kulcsfontosságú a kormány érvelésének és hátterének bemutatása, amikor európai szintű döntésekről van szó, például a jogállamisági eljárásokról

– mondta az Euronewsnak Kiszelly Zoltán, a kormánypárti Századvég agytröszt politikai elemzője. 

Ez csak egy PR-offenzíva lenne a több pénzért?

De Scheppele professzor, az Orbán-kormány nyílt kritikusa számára ez csupán egy összehangolt PR-kampány, amely kétségbeesett kísérlet az uniós támogatások megmentésére. „Egy átlagos európai konzervatívnak akar látszani, akit történetesen átlagos európai liberálisok támadnak. Ha sikerül elérnie, hogy a kormányát ilyen ideológiai alapon értékeljék, akkor talán megússza az uniós büntetést” – mondta az egyetemi tanár.

Magyarország is nagymértékben függ az orosz olajtól és gáztól, ezért az EU-ban a Moszkva elleni szankciók leghangosabb kritikusa volt. Október elején megállapodás született arról, hogy elhalasztják az orosz Gazprom energiaipari óriáscégnek a téli gázszállítások kifizetését

Ez a lépés enyhítheti Magyarország egyre növekvő folyó fizetési hiányára nehezedő nyomást. Scheppele professzor szerint ezek a források ezért kulcsfontosságúak Orbán Viktor hatalmon tartásához.

„Kétségbeesetten keresi a pénzt, és ezért folytatja ezt a nagy PR-offenzívát az uniós pénzekért, és tárgyalásokat folytat Oroszországgal is, hogy olcsóbban juthasson energiához, és halassza el a kifizetéseket” – mondta a professzor.

A mainstream média megkerülése

Az újonnan indított Twitter-fiók másik oka a nyugati mainstream média megkerülésének stratégiája lehet. „Szövetségeket akar építeni a hasonlóan gondolkodó uniós vezetőkkel, és befolyásolni akarja a róla alkotott közvélekedést. Ezzel az új fiókkal közvetlenül szólíthatja meg a nyugati közönséget” – mutatott rá Kiszelly Zoltán.

A fiókja azonban nem fog ablakot nyitni Orbán lelkivilágára, mint ahogyan az Donald Trump volt amerikai elnök esetében történt 

– tették hozzá a szakértők.  

(Borítókép: Orbán Viktor megérkezik a prágai csúcstalálkozóra 2022. október 7-én. Fotó: Lukas Kabon / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok