Index Vakbarát Hírportál

Horthy-festmény alatt üléseztek Kecskeméten, a DK szerint ez felháborító

2022. október 13., csütörtök 14:56

Egy Horthy Miklóst is ábrázoló festmény alatt tartották a kecskeméti önkormányzat legutóbbi ülését. A Demokratikus Koalíció (DK) szerint ez felháborító, több képviselő is kivonult az ülésről.

Az esetről Kopping Rita, a DK kecskeméti képviselője számolt be. Azt írta, hogy a városháza dísztermét eddig felújították, két év után először ültek ott össze. A politikus ezután azt írta: 

De ismét üröm vegyült az örömbe, Fidesz-módira. A korábbi felújításon feltárt festményt, mely Horthy kormányzót ábrázolja, a korábbi közgyűlési megállapodás szerint függönnyel kell letakarni. Most ez a függöny hiányzik.

„Vérlázító. A díjazottak köszöntése Horthy képe alatt zajlik, és itt akarnak ülésezni. Az országban sehol nincs ilyen” – tette hozzá a Dk-s képviselő, majd közölte, hogy három másik önkormányzati képviselővel együtt tiltakozásképp kivonult az ülésről. 

Erről a festményről van szó

A DK-s képviselő egy fotót is posztolt a képről. A kozterkep.hu oldalán található leírásból kiderül, hogy a Horthy Miklós kecskeméti látogatása című festményről van szó. Ezen valóban látható, egyértelműen felismerhető a kormányzó, de azért közel sem ő az egyetlen alak rajta.

Ráadásul a festmény valójában egy sorozat része. A Köztérkép szerint a díszterem falára először Székely Bertalan festőművész készített hat nagyméretű seccót különféle történelmi témákról. További két hely azonban üresen maradt, és a kecskeméti közgyűlés 1938-ban határozta el, hogy ezek egyikén megfestetik az akkor hetvenedik évét ünneplő Horthy Miklós korábbi, 1920-as kecskeméti látogatását 3x2 méteres nagyságban.

A képet Pándy Lajos (1895–1957) festőművész alkotta, és a megbízók azt is előírták neki, hogy a műnek Székely Bertalan seccóinak színeihez és a terem összhangjához kell alkalmazkodnia. A festmény 1944. október 18-án készült el, de néhány hónapig volt látható, mert 1945-ben letakarták, majd később le is festették.

Ezt követően hosszú ideig, több évtizeden át nem is tudott senki arról, hogy ott egy Horthy-festmény volt. A rendszerváltáskor például a közgyűlés megbízott egy restaurátorcéget a díszterem falfelületeinek megvizsgálásával, és akkor még nem találták meg a Horthy-festményt.

A díszterem ezután többször is beázott, emiatt 2013-ben fel kellett újítani az egész termet. 2014. március 28-án az egyik munkás kartonozás közben véletlenül felsértette az oldalfal festését, így vették észre, hogy egy Horthy Miklóst ábrázoló festmény van alatta. A kormányhivatal illetékes osztálya engedélyezte a kép feltárását a műemléki teremben, a munkálatok elvégzéséhez az eredeti költségvetést kétmillió forinttal meg is emelték, és a képet feltárás után eredeti állapotába visszaállították.

Letakarva marad?

A Köztérkép oldalán azt is leírták, hogy a festmény „megbontja a terem szimmetriáját és a Székely Bertalan által megkomponált történelmi emlékképsor egyensúlyát”, és hogy „a művészettörténeti szempontok figyelembevételével” a közgyűlés ezért döntött úgy, hogy a festményt eltakarják egy elhúzható függönnyel.

Hozzátették: a korábbi döntés valóban arról szólt, hogy a díszteremben tartott „rendezvények, közgyűlések és esküvők” idején a festmény függöny mögött marad, és csak a díszteremben tett csoportos látogatásoknál húzzák el a függönyt (ha a látogatók meg akarják tekinteni a festményt).

Nagy felzúdulást okozott, hogy a Mi Hazánk Mozgalom néhány hete felavatott egy Horthy-mellszobrot az Országgyűlésben. A szobrot képviselőjük, Dúró Dóra alelnöki irodájában állították fel, így az Országgyűlés Hivatala sem tudott beleszólni a döntésbe. 

Ezenkívül úgy volt, hogy október közepén Szegeden is felavatnak egy Horthy-emlékművet, de annak a felavatását végül elhalasztották.

Rovatok