Index Vakbarát Hírportál

Ismét sztrájk indul a hazai iskolákban, mutatjuk a részleteket

2022. október 14., péntek 06:23

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt kezdődtek meg a sztrájktárgyalások a pedagógus-szakszervezetek és a kormány között, az egyeztetéseket 2021 őszén még az Emberi Erőforrások Minisztériumában folytatták le. Az érdekvédők felháborítónak tartják, hogy érdemi előrelépés azóta sem történt, így kilenc nappal az előző sztrájk után október 14-én péntekre ismét munkabeszüntetést hirdettek.

Tíz nap sem telt el az előző pedagógussztrájk óta, pénteken ismét országos munkabeszüntetés veszi kezdetét a hazai iskolákban.

A két nagy érdekvédelmi szervezet, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azért jelölt ki október közepére is egy sztrájknapot, mert egy évvel ezelőtt ilyenkor kezdték meg a tárgyalásokat az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi). Komjáthy Anna, a PDSZ elnöke egy korábbi sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „egy éve szórakoznak velünk”.

Az érdekvédő az Index megkeresésére nyomatékosította, hogy a követeléseik nem változtak, igaz, arról már letettek, hogy visszamenőlegesen is bérkorrekciót kapjanak, az eredeti célkitűzésük ugyanis az volt, hogy a pedagógus-illetményalap vetítési alapja már 2021. szeptember 1-jétől a minimálbér összege legyen.

A szakszervezet ettől függetlenül továbbra is az alábbiakat követeli:

Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar kormány Brüsszelben, a helyreállítási forrásokkal kapcsolatban folytatott tárgyalásokon vállalta, hogy a korábban közölt 2028-as év helyett már 2026-ig jelentősen megemelik a pedagógusok bérét. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón hangsúlyozta: jövőre 21 százalékkal emelhetik a pedagógusok bérét, az azt követő évben közel 25 százalékkal, egy évvel később pedig a jelenlegi bázishoz mérten 29-30 százalékkal kell emelni a béreket.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a bejelentés után az Index megkeresésére úgy fogalmazott:

Egyetlenegy okot látunk a bejelentés mögött: a kormány azt szeretné elérni, hogy a béremelés belengetésének hatására a pénteki összes pedagógusmegmozdulás elmaradjon. Ez nem így lesz, az összes rendezvényt meg fogjuk tartani, és mindaddig folytatni fogjuk a gördülő sztrájkot és az ahhoz kapcsolódó eseménysorozatokat, ameddig nincs aláírt megállapodás a sztrájkbizottság és a kormány között – mondta..

Két héten belül a második sztrájk

Mint ismert, a PDSZ szervezésében október 5-én is országos sztrájk volt az iskolákban, ezen a napon kétszáz iskolából mintegy 14 ezer pedagógus vett részt munkabeszüntetésben, de emellett 83 intézményből ezer tanár csatlakozott a polgári engedetlenségi akcióhoz. Vidéki és fővárosi óvodákban, általános iskolákban, gimnáziumokban egyaránt tiltakoztak, de országszerte gyógypedagógusok, logopédusok és konduktorok is kifejezték nemtetszésüket. Az egész napos szolidaritási akciók mellett 17 órától hídfoglalás volt a Grund szervezésében, majd mintegy 40 ezer ember gyűlt össze a Kossuth téren.

Tankerületek előtt demonstráltak a szülők és a diákok

A tiltakozások az október 5-ei sztrájk után is folytatódtak, már csak azért is, mert több tankerület figyelmeztetést küldött azoknak a pedagógusoknak, akik részt vettek polgári engedetlenségi akciókban. Levelet kaptak többek között a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai, akikért október 7-én pénteken diákok és szülők álltak ki a Külső-Pesti Tankerület előtt.

A II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 37 pedagógusának a Közép-Budai Tankerület küldött figyelmeztető levelet, a szülők és a diákok ezt sem hagyták szó nélkül, az intézmény előtt hétfőn tartottak demonstrációt.

Hasonló okok miatt hirdettek tiltakozást csütörtök délutánra a Belső-Pesti Tankerületi Központ elé azt követően, hogy az Eötvös József Gimnázium tanárait is figyelmeztették.

Levelet kaptak továbbá azok a VII. Kerületi Madách Imre Gimnáziumban tanító pedagógusok, akik szintén tiltakozási akcióban vettek részt az elmúlt napokban. Az egyik érintett tanár, Juhász Erzsébet Marosi Beatrixnak, a plágiumbotrányba keveredett tankerületi vezetőnek címzett nyílt levelében azt írta: „Felteszem, nem gondolja komolyan, amit aláírt”.

Mi várható ma?

A sztrájk mellett ismét országszerte szolidaritási akciókat szerveznek, élőlánc, demonstráció és aláírásgyűjtés lesz a fővárosban és az agglomerációban több helyen, de vidéki városok is szép számban csatlakoztak a tiltakozásokhoz, összefogás lesz a tanárokért többek között Miskolcon, Debrecenben, Zalaegerszegen, Szombathelyen, Győrben, Kaposváron, Kalocsán, Nagykőrösön, és Pécsen.

16:30-ra ismét nagyszabású tüntetést hirdettek. A Diákok a Tanárokért ifjúsági szervezet az esemény Facebook-oldalán azt írta:

„Rég nem látott szolidaritást mutatott a magyar társadalom, rengetegen álltunk ki az oktatás és a tanáraink mellett. A hatalom erre további megfélemlítéssel reagált, a napokban számos tanár kapott a tankerülettől fenyegető leveleket, további félelemkeltésre és elbocsátásokra számíthatunk. Október 14-én tanáraink ismét sztrájkolnak, példás kitartást és bátorságot mutatva. Álljunk ki mi is kitartóan, gyertek ki újra!”.

(Borítókép: Diákok tüntetnek 2022. október 5-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok