Index Vakbarát Hírportál

Fricz Tamás: Magyarországnak erős hadseregre lehet szüksége Ukrajnával szemben

2022. október 18., kedd 08:45

Magyarországnak Ukrajnával szemben is nagy szüksége lehet erős hadseregre – ezt mondta Fricz Tamás politológus a Hír TV adásában.

A csatorna Vezércikk című műsorában azt a beszédet kommentálták a meghívott vendégek, amelyet Orbán Viktor a hétvégén mondott. A miniszterelnök közölte: céljuk az, hogy visszaadják a Honvédség megbecsültségét, mert a közeljövőben szükség lehet erős hadseregre.

Fricz Tamás politológus, a Civil Összefogás Fórum, a CÖF alapítója azt mondta, hogy valóban rendkívüli helyzet alakult ki az orosz–ukrán háború miatt, és emiatt minden környékbeli országnak szüksége lesz erős hadseregre, „mert nem tudhatjuk, mi történik három hónap múlva”. Hozzáfűzte, ha valaki erős hadsereggel rendelkezik, akkor azzal egyben üzenni is lehet azoknak a környékbeli országoknak, amelyek 1-1 válságos helyzetben „negatív gondolatokat és elképzeléseket” fogalmazhatnának meg Magyarországgal szemben.

Tehát gyakorlatilag az a tény, hogy erős hadserege van Magyarországnak, elrettentő, visszatartó gondolat lehet önmagában a szomszédjaink felé

– mondta a politológus, majd Svájcot hozta fel ehhez hasonló példaként. Fricz Tamás ezután azzal folytatta: „Ebben a jelenlegi helyzetben alakulhatnak bárhogyan az események”, és előfordulhat az is, hogy „Ukrajna bizonyos helyzetben például arra gondol, hogy hát Magyarország neki túlságosan sok gondot okoz, vagy a kárpátaljai magyarokkal gondjaik vannak”, mint például a múltkor történt a munkácsi turul szobor ügyében. 

Tehát ha feszültebbé válik a helyzet, akkor Ukrajnában is sok mindenre gondolhatnak bizonyos vezetők a magyarokkal kapcsolatban. Tehát nem árt ez a felkészültség, elvontan, szimbolikusan sem, és abszolút konkrétan sem

– fogalmazott Fricz Tamás a Hír TV adásában. 

A múlt héten Magyarország és Ukrajna viszonyában súlyos konfliktust okozott az, hogy a munkácsi várból egy történelmi múzeummal eltávolítottak egy turulmadarat ábrázoló szobrot az ukránok, és az ukrán címert tetették a helyére. A magyar kormány a lépést megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig bekérette hivatalába a budapesti ukrán nagykövetség ügyvivőjét. 

(Borítókép: Fricz Tamás 2014. szeptember 5-én. Fotó: Beliczay László/MTI)

Rovatok