Index Vakbarát Hírportál

Újabb lépést tett a kormány az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében

2022. október 19., szerda 10:55

Újabb törvénycsomagot terjesztett az Országgyűlés elé a kormány az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében. A törvényjavaslat célja, hogy gyorsítsa a közérdekű adatok megismerésére irányuló perek lefolytatását, illetve növelje azok hatékonyságát. A módosító szerint a Központi Információs Közadat-nyilvántartás is létrejönne.

„Újabb törvénycsomagot terjesztettünk az Országgyűlés elé a Bizottsággal való megállapodás érdekében. A módosítás gyorsítja a közérdekű adatok megismerésére irányuló perek lefolytatását, illetve növeli azok hatékonyságát” – így kommentálta Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter azt az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011-es törvény módosításáról szóló javaslatot, melyet a magyar kormány az Európai Unióval való megegyezés érdekében nyújtott be.

A törvényjavaslat célja, hogy gyorsítsa a közérdekű adatok megismerésére irányuló perek lefolytatását, illetve növelje azok hatékonyságát.

A javaslat szerint létrejönne egy bárki számára elérhető, nyilvános Központi Információs Közadat-nyilvántartás, amely tartalmazná a költségvetési szervek, illetve a helyi és nemzetiségi önkormányzatok legfontosabb gazdálkodási adatait, így különösen az általuk hazai vagy európai uniós forrásból megvalósulóan nyújtott, ötmillió forintot elérő költségvetési támogatások, közbeszerzések, szerződések és kifizetések adatait.

Mint ismert, az Európai Bizottság körülbelül 3000 milliárd forintnyi, Magyarországnak járó uniós forrás felfüggesztését javasolja, de a magyar kormánynak immár december 19-ig van ideje teljesíteni a vállalásait. Mint ismert, az első határidő november 19. volt, de hazánk haladékot kapott. A 17 korrekciós intézkedést ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Ahogy arról szintén írtunk, az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében az Országgyűlés négy törvényjavaslat sorsáról már döntött. Elfogadták az EU pénzügyi érdekeinek védelmében fellépő Integritás Hatóságról, valamint a javaslattévő feladatot ellátó Korrupcióellenes Munkacsoportról szóló javaslatot. Változnak továbbá a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok, illetve lehetővé válik, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal segítse az Európai Csalásellenes Hivatalt (OLAF) a magyarországi helyszíni ellenőrzéskor.

(Borítókép: Varga Judit. Fotó: Stephanie Lecocq / MTI / EPA)

Rovatok