Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin fontos találkozóra készül

2022. október 26., szerda 10:02

Novák Katalin köztársasági elnököt csütörtökön hivatalos látogatáson fogadja Alexander van der Bellen osztrák szövetségi elnök.

Alexander van der Bellen október 9-i újraválasztását követően első hivatalos külföldi vendégeként fogadja a magyar államfőt.

A magyar köztársasági elnököt katonai tiszteletadással köszöntik, majd a két államfő négyszemközti és plenáris tárgyalásokat folytat, amelyeket a TV2 szerint közös sajtókonferencia követ.

Különösen fontos ez az államfői találkozó, hiszen az utolsó magyar–osztrák elnöki találkozót 2019-ben tartották, amikor Áder János tett hivatalos látogatást az osztrák államfőnél.

Szorosabbak a magyar–osztrák kapcsolatok

Novák Katalin bécsi látogatásának külön súlyt ad, hogy azt Alexander van der Bellen újraválasztása után két és fél héttel, a magyar–osztrák kapcsolatok és magas szintű találkozások dinamizálódásának időszakában tartják.

A két ország között számos ponton szoros az együttműködés, hiszen Ausztria Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere és az egyik legnagyobb tőkebefektető hazánkban.

Novák Katalin legutóbbi külföldi látogatása Máltán volt, melyen a béke mellett szólalt fel, ezelőtt pedig az Egyesült Államokba utazott hivatalos és személyesebb jellegű ügyekben. Még Joe Biden amerikai elnökkel – aki újra elindul az elnöki posztért – is kezet rázott az amerikai–mexikói határon.

Rovatok