Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz karácsonyi díszkivilágítás Budapesten, 28 milliót spórol így a főváros

2022. október 26., szerda 16:28

A főváros döntését a budapestiek egy részének véleménynyilvánítása is alátámasztotta. Budapest nevezetességeinek éjszakai megvilágítását a mostani rendelkezés nem érinti.

Az energiaárak miatt ismét módosította a főváros közgyűlése a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. közszolgáltatási szerződését. (A BDK a Fővárosi Önkormányzat és az E.ON Hungária ötven-ötven százalékos közös tulajdona.)

A most elfogadott javaslat kimondja, hogy idén már nem lesz Budapesten karácsonyi díszítő világítás.

A szerződésben a karácsonyi díszvilágítás fedezeteként elkülönített több mint 58 millió forintot a feladat törlésével nem vonják el. Ennek oka többek között az, hogy a BDK Kft. tulajdonát képező, díszítésre fel nem használt karácsonyi eszközök értékcsökkenésével, amortizációjával összefüggő költségigényt a BDK részére meg kell téríteni, másrészt a tavalyi karácsonyi világítás 2022. január 6-i leszereléséhez kapcsolódó költségeket már kiszámlázták.

A karácsonyi díszítő világításra vonatkozó változás most nem érinti a (rendelet alapján kötelező) fővárosi díszkivilágítást. Az idei nyár végén elfogadott energiacsomag viszont érintette, akkor arról döntöttek, hogy a díszvilágítás üzemidejét a téli és a nyári időszámítás alatt, valamint az alapszintű és az emelt szintű szolgáltatás esetén is naponta két órával csökkentik. A város fényei felkapcsolásának időpontja nem változott, azonban a korábbiakhoz képest két órával rövidebb ideig világítanak a díszítő fények.

A döntéssel valamivel több mint 28 millió forintot takarít meg a főváros, sőt a díszítővilágítás telepítésével járó jelentős szén-dioxid-kibocsátást is csökkentik. 

Emlékezetes, hogy Karácsony Gergely október elején közösségi oldalán meg is kérdezte a budapestieket, hogy spóroljanak-e a karácsonyi fényeken. A nem reprezentatív kutatás szerint a válaszadók túlnyomó többsége azt jelezte, hogy erre most nincs szükség.

A főváros döntésétől függetlenül a kerületi önkormányzatok természetesen saját hatáskörükben még dönthetnek úgy, hogy a karácsonyt megelőző időszakban kivilágítják közterületeiket.

(Borítókép: Karácsonyi díszkivilágítás az Andrássy úton 2021. november 28-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok