Index Vakbarát Hírportál

Egy hónapja tűnt el Szűcs Tamás, felesége új információkban bízik

2022. október 29., szombat 05:55

Ma egy hónapja, hogy a 32 éves Szűcs Tamás, a Pátria Nyomda termelési igazgatója egy koncertre indult barátaival a IX. kerületi Budapest Parkba, ám azóta sem érkezett haza, semmilyen életjelet nem adott magáról. Az Index elérte az aggódó feleséget, aki három héttel férje eltűnése után új információhoz jutott. Megkerestük a budapesti rendőrkapitányságot, valamint Szép Árpád Olivért, aki ügyvédként és jogászként világítja meg az esetet.

A budapesti rendőrség október 1-jén, szombat délután tette közzé hivatalos oldalán, hogy nagy erőkkel keresnek egy 32 éves férfit, aki szeptember 28-án, szerda éjjel tűnt el egy ferencvárosi szórakozóhelyről. A hatóság közölte, hogy Szűcs Tamás körülbelül 190 cm magas, sportos testalkatú, haja szőkésbarna, borostás, szemüveget visel. Utolsó ismert ruházata fehér pulóverből, fekete farmerból, sötét sportcipőből és piros, eldobható esőkabátból állt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) október 28-án tájékoztatta lapunkat: Tamás eltűnésével kapcsolatban bűncselekmény gyanúja nem merült fel, a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság jelenleg is eltűntként keresi a férfit, ebben a családja és az esetleges szemtanúk segíthetnek a legtöbbet.

Minden olyan ügynél, amikor a hatóság valakit eltűntként keres, általánosságban elmondható, hogy a hatóságok munkáját nagyban elősegíti az eltűnt személlyel kapcsolatos, minél szélesebb körű információátadás. Ilyenek például az eltűnt személy szokásai, szabadidejére, baráti kapcsolataira vonatkozó információk, illetve az, ha az eltűnést a lehető legrövidebb időn belül bejelentik

– közölte a BRFK, aki a férfi eltűnésről órákkal később értesült is.

Jelentkezett egy szemtanú

Az Index október 2-án érte el először Tamás feleségét, Szűcs-Szabó Lillát, aki akkor közölte: mivel felnőtt eltűntről van szó, aki beszámítható, a rendőrség nem indít nyomozást, így magánjellegű kereséseket szerveztek. A család dolgát megnehezítette, hogy sem cellaadatokat, sem biztonsági felvételeket és/vagy bankkártyás vásárlásokról való visszaigazolásokat nem tudtak kikérni, mivel nem volt bizonyíték arról, hogy bűncselekmény történt volna.

„Később megtaláltam otthon a férjem pénztárcáját, benne az összes iratával és a bankkártyájával, de a telefonja a koncert óta inaktív, tehát vásárolni sem tudott semmit” – fogalmazott október 2-án Tamás felesége, Szűcs-Szabó Lilla. Majd eltelt négy hét, és bár sokkal több információt nem kapott, egy szemtanú csak hetekkel az eltűnés után jelentkezett, ami reményt ad a hozzátartozóknak.

A szórakozóhelyről szeptember 29-én nulla óra harminc perckor távozott, ezt kamera rögzítette. Az is látszik a felvételen, hogy elindul gyalog a MÜPA irányába, majd taxit próbál fogni, és bár beszél a sofőrrel, az autós nem viszi el. Ennek okát sajnos nem tudjuk, mert a kérdéses járművet a kép gyenge minősége miatt nem lehetett beazonosítani. Egy másik kamera képe szerint Tamás ezután felmegy a Rákóczi hídra, és ezután szem elől veszítjük. A híd kamerája sajnos időkorlát miatt törölte a felvételt a kérdéses időszakról, a budai oldalon is hiányosak a felvételek. Így nincs arról bizonyíték, hogy átment a hídon Budára, de arról sincs, hogy nem. Egy tanú már jelentkezett, aki látta a hídon, a pesti oldal felőli egyharmadánál

– számolt be a fejleményekről lapunk kérdésére Szűcs-Szabó Lilla. A legutolsó információról elmondta: már három hét is eltelt, mire az említett szemtanú megkereste, ezért a család abban bízik, hogy újabb információkat szerezhetnek a történtekről.

Ki tekinthető eltűntnek?

A körözési nyilvántartási rendszerről és a személyek, dolgok felkutatásáról és azonosításáról szóló 2013. évi LXXXVIII törvény 20. § (2) bekezdése pontosan felsorolja, mikor tekinthető valaki eltűntnek. A hatályos jogszabály szerint

Ugyanitt olvasható, hogy az eltűnt személy körözését, a személy eltűnésére vonatkozó bejelentést vagy hatósági észlelést követően azonnal el kell rendelni – ez Tamás esetében is így történt. A törvény rögzíti, hogy a körözés elrendelésével szemben jogorvoslatnak helye nincs, a magát azonosítani vagy lakóhelyét közölni nem képes személy körözését az azonosítása érdekében el kell rendelni.

Azonnal indul a nyomozás

Az Index kereste Szép Árpád Olivér ügyvédet a bonyolult üggyel kapcsolatban. A jogász az ügyvédi iroda honlapján is ismertette korábban: az eltűnt személy felkutatása bejelentéssel indul, ami azt jelenti, hogy a rendőrséget értesíti a hozzátartozó. Az eltűnés bejelentése után azonnal elkezdődik a nyomozás – a rendőrség a rendelkezésre álló adatok alapján veszi sorra a lehetséges helyszíneket, személyeket, míg a magánnyomozó szintén ezeken a nyomokon halad, azonban véleménye szerint látni kell, hogy hatékonysága és a nyomozás gyorsasága fokozottabb.

A bejelentések magas száma és a kapacitáshiány miatt a rendőrségi nyomozások elhúzódhatnak, az idő pedig rendkívül fontos szerepet játszik egy eltűnési ügyben, akár a keresett személy élete múlhat a gyors reagáláson. A magánnyomozó szakember olyan ismeretlen körökbe is be tud tekinteni, mint a nyilvántartásban nem szereplő társaságok; nagyobb szórásban kutathatja fel a szociális ellátóintézményeket, hajléktalanszállókat, ismerősöket, alkalmi barátokat

– fogalmaz Szép Árpád Olivér, hozzátéve: ugyanez vonatkozik a közösségimédia-felületekre, amelyeket a magánnyomozók célzottabban tudnak figyelemmel kísérni. 

Az általunk megkérdezett jogász meglátása szerint a rendőrségi bejelentés után hiába indul meg hivatalosan a nyomozás, nem biztos, hogy a várt gyorsasággal fog történni, hiszen rengeteg ügyön dolgoznak egyszerre. Ekkor merül fel a magánnyomozó szakember felkeresése, aki kizárólag az aggódó hozzátartozóra fókuszálva, haladéktalanul megkezdi a részletek felkutatását. Ez azért is nagyon fontos, mert ha csak felmerül a gyanú, hogy a keresett családtag talán bűncselekmény áldozata lett vagy öngyilkosságot követhetett el, minden elvesztegetett óra csökkenti a túlélés esélyeit.

A körözés elrendelésétől kezdve napok, hónapok alatt nyomára bukkanhatnak az eltűnt személynek, azonban vannak esetek, amikor évekig húzódik egy ügy. A rendőrség hivatalos oldala szerint Magyarországon jelenleg 2201 főt tartanak nyilván eltűntként.

(Borítókép: Szűcs Tamás. Fotó: Szűcs-Szabó Lilla)

Rovatok