Index Vakbarát Hírportál

Tarlós István: A Tiborcz-adót nem lehet beszedni

2022. november 3., csütörtök 08:11

Budapest korábbi főpolgármestere az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy a főváros által kivetni kívánt, a nagy értékű ingatlannal rendelkező milliárdosokat sújtó építményadót nem lehet bevezetni.

Mint korábban megírtuk, Karácsony Gergely először a 2019-es kampányában vetette fel a Tiborcz-adónak nevezett, a Budapesten nagy értékű ingatlannal rendelkező milliárdosokat sújtó építményadó ötletét. A Fővárosi Közgyűlésen a városvezetés fel is terjesztette a kerületek számára saját döntésük szerint bevezethető új ingatlanadót, amelyet 18 igen és 12 nem szavazat mellett október 26-án elfogadtak. A városvezetés a társadalmi igazságosságra és az arányos közteherviselésre hivatkozott a javaslattal kapcsolatban, amelyet jövő évtől vetnének ki az egymilliárd forintnál nagyobb értékű ingatlannal rendelkező tulajdonosokra.

Ahhoz, hogy valóban be lehessen vezetni az új adónemet, törvénymódosításra van szükség. A városvezetés elismerte, hogy saját hatáskörükben csak a Margitszigeten lehetne kivetni az adót. 

Tarlós István, Budapest egykori főpolgármestere szerda este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában úgy fogalmazott, hogy itt csupán két magántulajdonban lévő épület van, két bérlakás, „ami ugye az új vagyonadó kategóriájába nem tartozik bele”.

„A Margitszigeten mindössze néhány nagy értékű ingatlan, két szálloda, a Palatinus strand, emellett pár fővárosi létesítmény van az itt található építmények sorában. Ha csak nem terjesztik ki a szállodára a Tiborcz-adót, akkor az ezen a területen sem beszedhető, arról nem beszélve, hogy ez más kerületekben számos problémához vezethet, például a valódi tulajdonos meghatározásánál, vagy ha ugyanannak a hotelnak az egyik kerületben fizetnie kell, a másikban nem” – sorolta Budapest korábbi vezetője, aki úgy véli, hogy a fővárosban az irodák, a sport- és szórakoztatócentrumok is nagy értékű magántulajdonú ingatlannak számíthatnak. Ezenfelül úgy véli, hogy minden értékalapú adó vitatható. 

Ki határozza meg, hogy mi az ingatlan valós értéke?

– emelte ki Tarlós István, aki emellett arra sem lát sok esélyt, hogy az adómódosításhoz szükséges szavazatot az Országgyűlés egy, az ellenzéki főpolgármester által benyújtott javaslatra megadja. 

Az ugyancsak borítékolható, hogy senki se fog szó nélkül elfogadni valamilyen horribilis összegű adót, emiatt ha bevezetik, tömeges perekre lehet számítani

– figyelmeztetett a műsorban a korábbi főpolgármester. Megemlítette az V. kerületet, ahol koncentráltan vannak a szállodák, véleménye szerint, ha ez a városrész nem megy ebbe bele, a főváros csekély bevételre számíthat. 

Ez nem egy beszedhető adó, inkább ideológiai jelentősége van

– zárta értékelését Tarlós István, aki elmondása szerint megérti a főváros nehéz helyzetét, de Budapest sosem volt könnyű helyzetben: „Annak idején 250 milliárd forintos adóssággal vettem át vezetését.”

Rovatok