Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztet a járványügyi osztályvezető, intenzív influenzajárvány jön

2022. november 6., vasárnap 06:00

Az elmúlt évekhez képest intenzívebb lehet az influenzajárvány, amely decemberben már be is robbanhat. A szakemberek a védőoltás felvételét javasolják.

Jóval intenzívebb influenzajárványra figyelmeztetnek a szakemberek az elmúlt két évhez képest. A hideg idő beköszöntével már decemberben megindulhat a járvány, ami leginkább az idősekre, krónikus betegekre, valamint a két év alatti gyermekekre lehet veszélyes.

Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az M1 Híradónak elmondta, az influenza elleni oltóanyagok már elérhetők a gyógyszertárakban és a háziorvosoknál is. 

Az idén egymillió-háromszázezer adag térítésmenetesen felhasználható influenza-oltóanyag már az egész ország területén a háziorvosoknál van. Október 10-étől kezdődött meg a kiszállítás és a múlt héten fejeződött be

– tette hozzá.

Az influenza jellemzően magas lázzal jár, továbbá ízületi és végtagfájdalom, valamint gyengeség társulhat hozzá. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa minden idős, krónikusan beteg embernek és két év alatti gyermeknek javasolja az oltás beadását. Aki nem jogosult a térítésmentes védőoltásra, az a patikában három különböző influenza elleni oltóanyag közül választhat.

Rusvai Miklós állatorvos, virológus nemrég azt nyilatkozta, félő, hogy a koronavírus és az influenza egyszerre fog fertőzni. Az influenzavírusról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Rovatok