Index Vakbarát Hírportál

Németh Zsolt: Az igazi kérdés az, hogy Amerikában mikor döntenek arról, hogy a háborúnak véget kell vetni

2022. november 8., kedd 19:35

Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke az Országút című lapnak adott hosszabb interjút. Németh Zsolt szerint Kárpátalján még béke van, és ezt a magyar kormány meg akarja őrizni.

„Amikor forradalmár szüleink azt mondták, hogy »Ruszkik, haza!«, a Brezsnyev-doktrínára mondtak nemet, tehát arra, hogy az orosz érdekszférából nem lehet kitörni. Amikor Ukrajna szuverenitását és területi integritását támogatjuk, akkor ugyanezt utasítjuk el” − mondta Németh Zsolt az Országúton megjelent interjúban. 

Elmondása szerint Magyarországot a keresztény-konzervatív és az oroszbarát megítélés egyszerre sújtja. A magyar kereszténydemokrata, társadalmilag konzervatív politika az elmúlt tizenkét évben a nyugati fősodratú média és közvélemény szemében általános elutasításba ütközött. Azonban nem a csendes többség részéről.

Németh Zsolt közölte: noha társadalmi kérdésekben korábban a közép-európai országok többnyire azonos álláspontot képviseltek, a háborús helyzet mindent felülír, és éppen a közép-európai országoknak van az ukrán–orosz háborúval kapcsolatban a magyartól eltérő, „héja” álláspontjuk.

A helyzetet úgy értékelte: realista külpolitikai pozíciónk érdekes módon közelebb áll az olasz, a német vagy akár a francia, tehát az európai többségi állásponthoz.

Problémát jelent az ukrán nacionalizmus

Benne van a magyar gondolkodásban az az egyszerű tény, hogy Kárpátalján még béke van, és ezt meg akarjuk őrizni. Ezért nem szállítunk fegyvert, szemben EU- vagy NATO-szövetségeseink elsöprő többségével − jelentette ki a politikus. 

Hozzátette:

Felháborítónak tartom közös kulturális örökségünk munkácsi ékének, a Turulnak a meggyalázását. Az elmúlt évtizedekben az ukrán nacionalizmusnak az se volt jó, ha volt sapka a magyar nyuszikán, és az se, ha nem volt. Nem igazán lehet az ukrán nacionalizmust előzékeny magatartással jobb belátásra bírni.

Arról, hogy inverz módon adunk el gázt Ukrajnának, vagyis mivel az oroszoktól nem kaphatnak, mi továbbadjuk számukra, illetve arról, hogy az MVM-nek nagy szerepe van benne, hogy az ukránok leszakadhattak az orosz áramhálózatról, elmondta: „Van, amit nem tudunk nyújtani, de olyan területeken segítünk, amelyekben mi speciálisat tudunk adni számukra. Kulcsfontosságú lenne, hogy ezeket hangsúlyosan megjelenítsük, mert akárhogyan is, a háború véget ér, és nemcsak Oroszország, hanem Ukrajna továbbra is itt marad”.

A bizottsági elnök arra a kérdésre, hogy az európai döntéshozatal Washingtonból, kézi vezérléssel történik-e, azt válaszolta, hogy az igazi kérdés inkább az, hogy Amerikában megszületik-e a döntés arról, hogy a háborúnak véget kell vetni. Úgy gondolja, hogy az amerikai politikában a félidős választások hozhatnak elmozdulást.

Rovatok