Index Vakbarát Hírportál

Kormánydöntés: nem emelkedhet a lakossági rendszerhasználati díj

2022. november 9., szerda 16:29

A kormány továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés fenntartása mellett – jelentette ki a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány december 31-ig döntött a rezsiárakról, amely alapján a rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára jövőre sem. Miután azonban az energia drágább lesz, magasabb áron tudnak vásárolni is, de ez az emelkedés nem jelenthet pluszterhet a lakosságnak.

Az áremelkedés nem érvényesíthető a lakossági fogyasztók irányában.

A kormány ezért extraprofitadót fog kivetni a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre, 2022-ben 13 százalékban, 2023-ban pedig tíz százalékban állapítják meg az adókulcsot, ez mintegy negyvenmilliárd forint pluszt fog jelenteni a költségvetésnek.

A DK többszörös pálfordulása

Gulyás Gergely szerint a rezsicsökkentést illetően a baloldal esetében többszörös pálfordulásról beszélünk, Gyurcsány Ferenc kormányzása idején az áram ára kétszeresére, a gázé pedig háromszorosára emelkedett, majd a rezsicsökkentést is támadták. A miniszter ezután érthetetlennek tartja, hogy tulajdonképpen mire is akarnak gyűjteni. Nem szeretnék a DK-t támogatni, ezzel szemben a kormány lényegesen több mint ezer milliárd forintot irányoz a rezsicsökkentő alapba.

(Borítókép: Marjai János / MTI)

Rovatok